Peterana konzumacija šećera može negativno da utiče na zdravlje, uzrokujući upale u telu i povećavajući rizik od određenih bolesti poput dijabetesa tipa 2. Verovatno ste nekada čuli da prekomeran unos šećera uzrokuje i rak, ali stvarnost je malo složenija. Iako ishrana bogata rafiniranim i dodatim šećerima može da bude povezana s većim stopama nastanka ove bolesti, tvrdnja da šećer isključivo "hrani" ćelije raka ili da izgladnjivanje ćelija raka može da pomogne u lečenju je - mit.

profimedia0258502209.jpg
Foto: Profimedia

Kako šećer deluje u telu

Šećer je jednostavan ugljikohidrat koji telo koristi kao izvor energije. Nalazi se u raznim namirnicama, od slatkiša i gaziranih pića do voća, povrća i mlečnih proizvoda. Ali i među njima postoji ključna razlika: šećeri u voću i mleku prirodno su prisutni i dolaze s vlaknima, antioksidansima i hranljivim materijama koje usporavaju apsorpciju i pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. S druge strane, dodati šećeri brzo ulaze u krvotok, uzrokujući nagle skokove insulina i podsticanje upala.

Nisu svi dodati šećeri jednako problematični. Fruktoza može da bude štetna jer se metabolizuje uglavnom u jetri, gde podstiče nakupljanje masti, insulinsku rezistenciju i upale, a sve to su rizični faktori za rak.

Rak je složena bolest na koju utiču mnogi faktori, uključujući ishranu, pušenje, konzumiranje alkohola, izloženost toksinima i hronične upale. Iako šećer direktno ne uzrokuje ovu bolest, poznato je da ćelije raka metabolizuju šećer brže od zdravih ćelija, što se naziva Varburgovim efektom.

shutterstock_283206281.jpg
Foto: Shutterstock, Shuterstock

Izvori dodatog šećera

Dodati šećeri mogu biti skriveni u sosevima, proteinskim pločicama, voćnim jogurtima, konzerviranom voću, slatkišima... U sastavu proizvoda dodati šećeri mogu se navesti kao glukoza, fruktoza, dekstroza, saharoza ili maltoza.

shutterstock-167919266.jpg
Foto: Shutterstock

 Kako smanjiti unos dodatog šećera

Potpuno izbacivanje šećera nije nužno, jer bi to moglo da izazove stres, jaku žudnju i loš odnos prema hrani. Umesto toga, ključ je u umerenosti:
- Jedite celo voće umesto ceđenih sokova.
- Pijte vodu umesto zaslađenih pića koja podstiču sve veće stope dijabetesa i srčanih bolesti širom sveta.
- Zamenite slatke grickalice zdravijim opcijama poput orašastih plodova.
- Postepeno smanjujte količinu šećera u kafi i čaju.
- Isprobajte deserte bez dodatog šećera.
- Proveravajte deklaracije na prehrambenim proizvodima i birajte one s manje dodatih šećera.
- Izbegavajte zašećerena pića.

Iako šećer (glukoza) hrani sve ćelije u telu, ne postoji direktna veza između konzumacije šećera i nastanka raka. Ali prekomerni unos dodatih šećera može da poveća rizik od raka putem upala, poremećaja insulina i promena u crevnoj mikrobioti. Zato je važno smanjiti unos dodatih šećera u namirnicama i usredsrediti se na uravnoteženu ishranu bogatu zdravim namirnicama koje su korisne za opšte zdravlje i koje smanjuju rizik od hroničnih bolesti, uključujući rak.

05:58
Detoks sokovi vas samo goje - isto je kao da pijete gazirano! Doktorka razbila mit o ovom trendu: "To su šećerne infuzije..." Evo šta da probate umesto njih! Izvor: Kurir televizija