Peterana konzumacija šećera može negativno da utiče na zdravlje, uzrokujući upale u telu i povećavajući rizik od određenih bolesti poput dijabetesa tipa 2. Verovatno ste nekada čuli da prekomeran unos šećera uzrokuje i rak, ali stvarnost je malo složenija. Iako ishrana bogata rafiniranim i dodatim šećerima može da bude povezana s većim stopama nastanka ove bolesti, tvrdnja da šećer isključivo "hrani" ćelije raka ili da izgladnjivanje ćelija raka može da pomogne u lečenju je - mit.
Kako šećer deluje u telu
Šećer je jednostavan ugljikohidrat koji telo koristi kao izvor energije. Nalazi se u raznim namirnicama, od slatkiša i gaziranih pića do voća, povrća i mlečnih proizvoda. Ali i među njima postoji ključna razlika: šećeri u voću i mleku prirodno su prisutni i dolaze s vlaknima, antioksidansima i hranljivim materijama koje usporavaju apsorpciju i pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. S druge strane, dodati šećeri brzo ulaze u krvotok, uzrokujući nagle skokove insulina i podsticanje upala.
Nisu svi dodati šećeri jednako problematični. Fruktoza može da bude štetna jer se metabolizuje uglavnom u jetri, gde podstiče nakupljanje masti, insulinsku rezistenciju i upale, a sve to su rizični faktori za rak.
Rak je složena bolest na koju utiču mnogi faktori, uključujući ishranu, pušenje, konzumiranje alkohola, izloženost toksinima i hronične upale. Iako šećer direktno ne uzrokuje ovu bolest, poznato je da ćelije raka metabolizuju šećer brže od zdravih ćelija, što se naziva Varburgovim efektom.
Izvori dodatog šećera
Dodati šećeri mogu biti skriveni u sosevima, proteinskim pločicama, voćnim jogurtima, konzerviranom voću, slatkišima... U sastavu proizvoda dodati šećeri mogu se navesti kao glukoza, fruktoza, dekstroza, saharoza ili maltoza.
Kako smanjiti unos dodatog šećera
Potpuno izbacivanje šećera nije nužno, jer bi to moglo da izazove stres, jaku žudnju i loš odnos prema hrani. Umesto toga, ključ je u umerenosti:
- Jedite celo voće umesto ceđenih sokova.
- Pijte vodu umesto zaslađenih pića koja podstiču sve veće stope dijabetesa i srčanih bolesti širom sveta.
- Zamenite slatke grickalice zdravijim opcijama poput orašastih plodova.
- Postepeno smanjujte količinu šećera u kafi i čaju.
- Isprobajte deserte bez dodatog šećera.
- Proveravajte deklaracije na prehrambenim proizvodima i birajte one s manje dodatih šećera.
- Izbegavajte zašećerena pića.
Iako šećer (glukoza) hrani sve ćelije u telu, ne postoji direktna veza između konzumacije šećera i nastanka raka. Ali prekomerni unos dodatih šećera može da poveća rizik od raka putem upala, poremećaja insulina i promena u crevnoj mikrobioti. Zato je važno smanjiti unos dodatih šećera u namirnicama i usredsrediti se na uravnoteženu ishranu bogatu zdravim namirnicama koje su korisne za opšte zdravlje i koje smanjuju rizik od hroničnih bolesti, uključujući rak.