"Potopite ovu voćku i pojedite je sat vremena pred spavanje, ujutru će očisiti creva kao buldožer": Savet dr Čubrila

Doktor Čubrilo je dao najbolji savet za uspešnu detoksikaciju koja podrazumeva to da "nateramo" creva da rade, tj. da imamo barem jednu stolicu dnevno

Saveti stručnjaka
21:29h Autor:
"Potopite ovu voćku i pojedite je sat vremena pred spavanje, ujutru će očisiti creva kao buldožer": Savet dr Čubrila
Foto: Printscreen/youtube/rts ordinacija

Gostujući u RTS Ordinaciji, dr Čubrilo je pojasnio šta znači pravilna detoksikacija i šta je najbolje jesti da bismo ubrzali rad creva:

"Uspešna detoksikacija znači da creva podignemo iz minus faze da počnu da rade. To znači barem jedna stolica dnevno, ali samo stolica mera. Metabolizam je ona fabrika gde se vama od onoga što stigne u telo napravi energija - to je brz metabolizam a ne onaj kada stalno letite u wc. Ako imate više stolica dnevno to nije brz metabolizam nego je znak da vaše telo ne vari hranu kako treba.

Jedna urma, ne pet, jedna urma, jedna smokva - to je bukvalno buldožer i bager koji čisti creva. Potopite urmu ili smokvu u vodu i pojedite je i pojedite to pred spavanje. Jedna smokva sat vremena pred spavanje tako će vas smiriti a onda će vam očistiti creva i žuč i dobićete energiju gde će se vaše ćelije nahraniti," tvrdi doktor Čubrilo.

Zašto je smokva tako zdrava?

Prednosti smokve prvenstveno potiču od bogatog skupa vrednih vitamina i mikroelemenata koji su uključeni u njen sastav.

Među njima: vitamin B6, koji stimuliše proizvodnju serotonina u ljudskom telu, drugim rečima, stvara nam dobro raspoloženje. A takođe i vitamini C, B1, B9 (poznata folna kiselina, koja je posebno korisna za trudnice, jer je glavni učesnik u procesima hematopoeze i formiranju imuniteta).

Uz njih, smokve sadrže korisni fosfor, kalijum, kalcijum, gvožđe, natrijum i vlakna. Štaviše, što se tiče minerala, smokve se lako mogu nazvati šampionom među voćem po njihovom sadržaju.

Smokve, Smokva
foto: Shutterstock

Za koje bolesti su sve dobre smokve?

Kardiolozi preporučuju da pojedete najmanje 2-3 zdrave sveže smokve dnevno za lečenje i prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Takođe se preporučuje upotreba smokve za proširene vene, tromboflebitis i tromboemboliju.

Pored navedenih tegoba, smokve su korisne za sve poremećaje gastrointestinalnog trakta, efikasne su kao ekspektorans, diuretik i antiinflamatorno sredstvo.

Kako se pravi slatko od smokvi?

Potrebno je:

  • 2 kilograma smokvi (sitnije smokve)
  • 2 kilograma šećera
  • 2 decilitra vode
  • 1 ceo limun

Priprema: Šećer i vodu staviti u dublju šerpu, pa na ringlu da se rastopi i prokuva. Smokve oprati, odstraniti im peteljke, svaku smokvu probušiti čačkalicom (da ne pucaju prilikom kuvanja), pa ih staviti u šećer i vodu. Dodati sok od pola limuna, a ostatak limuna iseckati i staviti da se kuva sa smokvama.

Kuvati još sat vremena. Šerpu „treskajte“ da se smokve izmešaju, nikako ne koristite varjaču da ih mešate, jer mogu da se raspadnu. Ostavite da se ohladi sve do ujutru, a onda ujutru preručite u čiste i suve tegle.

Slatko od smokvi
foto: printscreen/youtube/ Lako je kuvati
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs