Promenite samo jednu stvar u svakodnevnoj rutini i oslobodite se svraba u intimnoj regiji!

Vulvovaginitis je zapaljenje vagine sa zapaljenjem spoljašnjih polnih organa žene (vulva), ali može se javiti izolovano i vulvitis (zapaljenje stidnice).

Saveti stručnjaka
11:11h Autor:
Promenite samo jednu stvar u svakodnevnoj rutini i oslobodite se svraba u intimnoj regiji!
Foto: Promo

Uzročnici zapaljenja mogu biti infektivni, neinfektivni, ali mogu ga izazvati i alergija na toalet-papir, deterdžente, kupke...

Najčešći uzroničnici zapaljenja vulve su infektivni (bakterije-streptokoke, stafilokoke, gonokok, ešerihija), paraziti (najčešće se nalazi trihomonijaza), stidne vaši, ali mogu da budu povrede, ekcemi, dermatitisi, alergije.

Postoje i neinfektivni faktori (dijabetes melitus, hipoestrogenemija, fizička i hemijska trauma) i oni su predisponirajući faktori. Lekar će nakon pregleda utvrditi koji lek je najbolji za lečenje. Vulvitis se, međutim, može javiti i u sklopu dermatitisa, ekcema, alergije na sapune, toalet-papir, kupku i deterdžent.

Pacijenti osećaju svrab, crvenilo, otok i bol vulve.

Prevencija se sastoji u održavanju higijene genitalnih organa, čistoći rublja i izbegavanju nošenja sintetičkog rublja, kao i uske odeće. Prva stvar koju je potrebno da uradite kako biste se u najkraćem roku oslobodili svraba i iritacija - promeniti toalet-papir.

Na primer, ukoliko koristite beli ili papir koji je recikliran, bilo bi dobro da ga promenite čim osetite neki od simptoma kao što su svrab, crvenilo, bol ili otok.

Naime, jedna studija iz 2010. objavljena u časopisu Can Fam Phisician otkrila je da su neki od aditiva koji se koriste u toalet papiru — uključujući formaldehid, lanolin i benzokain — bili uzrok hronične iritacije vulve kod najvećeg broja pacijenta.

Autori studije savetovali su još tada osobama koje imaju iritaciju vagine da pređu na toalet papir koji nije beljen (ili barem beljen bez hlora) i minimalno obrađen. Takvih toalet-papira ima i u Srbiji, na njihovim pakovanjima je istaknuto da su od 100 odsto nebojene celuloze.

Oni su braon boje, jer je to prirodna boja celuloze. U procesu proizvodnje tih toalet-papira nije korišćen hlor, koji služi da se papir izbeli, ali nisu korišćeni ni parfemi, razne veštačke boje, hemikalije koje omogućuju veću apsorpciju i dužu trajnost.

Oni su potpuno bezbedni, sigurni i prijaju koži.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs