SAVET DOKTORA

ŠTA SE DEŠAVA KADA MUVA SLETI NA VAŠU HRANU: Saveti doktora koji će vam značiti

Kada dosadna muva sleti na vašu hranu, verovatno je oterate i nastavite da jedete. Da li je, međutim, to dobra odluka ili bi trebalo da budete više zabrinuti zbog klica koje je ona možda ostavila u vašem obroku?

Saveti stručnjaka
Autor:
ŠTA SE DEŠAVA KADA MUVA SLETI NA VAŠU HRANU: Saveti doktora koji će vam značiti
Foto: Profimedia

Postoji najmanje 100 različitih patogena koje kućne muve mogu da nose, poput bakterija, virusa i jajašca parazita, kaže dr Tomas Dž. Danijels, direktor laboratorije centra Luis Kalder na Fordam univerzitetu.

Jednom kada muva pokupi klice, ona može širiti bolest na nekoliko načina. Bakterije i virusi na kontaminiranoj hrani, izmetu i drugim mestima koje privlače klice lepe se za telo muve i sitne dlačice na njenim nogama, kaže Danijels. Kada odleti i sleti negde drugde, na primer, na vašu hranu, ona ostavlja neke od tih klica za sobom. „Dakle, potencijalno smo izloženi riziku zaraze čak i od jedne obične kućne muve kada ona sleti na naš obrok, iako je količina patogena koju ona nosi verovatno mala“, kaže dr Danijels.

Više bi trebalo da budemo zabrinuti zbog povraćanja muva, i da, svesni smo koliko to odvratno zvuči.

Muva na hrani
foto: Profimedia / Ilustracija

„Kada muva sleti na vaš obrok, ona ne grize sitne komadiće hrane sa vašeg tanjira. Umesto toga, insekt povraća probavne sokove na hranu da bi je dovoljno razgradio kako bi mogao da je proguta u tečnom stanju“, kaže dr Danijels. To, međutim, nije najgori deo ovog procesa.

Naime, povraćka muve je puna klica od njenog poslednjeg obroka. A patogeni unutar muve žive duže od onih koje je u međuvremenu pokupila svojim nogama, zbog čega su klice iz muvine povraćke najopasnije po nas od svih drugih.

Koje klice šire muve?

Neke od klica koje muve ostavljaju za sobom su prilično opasne. Naučnici za sada znaju da muve mogu da prenesu Ešerihiju koli, salmonelu, hepatitis A i rotavirus, kaže dr Brent V. Larc, specijalista za zarazne bolesti i autor knjige Kako izbeći zarazne bolesti. Tu je i šigela, grupa bakterija koja može da izazove dijareju, groznicu i bol u stomaku, što je posebno zabrinjavajuće jer nije potrebno mnogo da ova bakterija izazove bolest kod ljudi.

Ali pre nego što počnete da bacate svu hranu na koju je sletela muva u smeće, imajte u vidu da neće svaka muva nositi sve ili bilo koju od ovih klica. Gore pomenute klice su uglavnom fekalne bakterije i virusi, koji ne postoje na svemu što muve jedu. „Muva bi morala da sleti na sirovo meso ili izmet kako bi prenela ove bakterije i viruse na vašu hranu“, kaže dr Larc. Što je vaša kuhinja čistija, to je manja šansa da muva nešto pokupi pre nego što pojede vaš obrok.

Muva na hrani
foto: Profimedia / Ilustracija

Osim toga, samo jedna muva na vašoj hrani nije garancija da ćete se razboleti od njenih klica. „U zavisnosti od toga koliko klica je muva nosila, koliko dugo je bila na vašoj hrani i koliko je jak vaš imuni sistem, možda se nikada nećete zaraziti“, kaže dr Danijels. Dakle, ako je usamljena muva jednom sletela na vašu hranu i vaša kuća je čista, verovatno je bezbedno da nastavite da jedete.

Veća briga bi bila ako se nalazite u okruženju koje je puno insekata, na primer, na pikniku u prirodi. Na kraju krajeva, što više muva sleti na vaš obrok, više klica mogu ostaviti. „Pokrijte hranu dok čekate da je pojedete“, savetuje dr Larc, koji predlaže da u tu svrhu koristite krpu ili drugi tanjir. „Ako vidite muve kako zuje oko hrane koju ste neko vreme ostavili nepokrivenu, najbolje bi bilo da je bacite, ako vam je stalo do vašeg i zdravlja vaših bližnjih“, savetuje dr Danijels.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs