Obratite pažnju

10 ZNAKOVA HIPOGLIKEMIJE: Ako osetite ovo imate izuzetno nizak šećer u krvi!

Ovo su glavni znaci hipoglikemije

Saveti stručnjaka
Autor:
10 ZNAKOVA HIPOGLIKEMIJE: Ako osetite ovo imate izuzetno nizak šećer u krvi!
Foto: Shutterstock

Hipoglikemija - nizak nivo šećera u krvi - je veoma česta bolest među dijabetičarima. Hipoglikemija se javlja kada je količina glukoze u krvi preniska da bi podržala normalno funkcionisanje ljudskog tela. Za većinu ljudi normalan nivo glukoze dostiže 70 miligrama po decilitru. Hipoglikemija može izazvati i kratkoročne i dugoročne komplikacije.

10 simptoma hipoglikemije:

Velki osećaj gladi

Ako nakon jela nemate osećaj sitosti, ili čak osećate glad, to su signali vašeg tela da nemate dovoljno glukoze.

Osećaj nemira

Kada vam je nivo glukoze prenizak, vaše telo signalizira vašim nadbubrežnim žlezdama da počnu da oslobađaju hormon efeferin (adrenalin). Višak ovog hormona stvara "nalet adrenalina" koji može izazvati osećaj anksioznosti.

Besane noći

Noćna hipoglikemija je vrlo česta, uzrokujući neke poremećaje spavanja. Simptomi uključuju znojenje, noćne more, iznenadne epizode ​​buđenja, osećaj anksioznosti i zbunjenosti nakon buđenja. Lagana užina pre spavanja može pomoći u smanjenju učestalosti i težine poremećaja sna.

Jeza i drhtavica

Centralni nervni sistem kvari kada nivo glukoze nije u ravnoteži. Kao rezultat, kateholamini, hemikalije koje stimulišu proizvodnju glukoze, se oslobađaju, proizvodeći ove simptome.

Emocionalna nestabilnost

Promene raspoloženja i iznenadni emocionalni izlivi koji vama nisu svojstveni. Oni mogu uključivati iracionalne emocionalne izlive, povremeni ili histerični plač, nekontrolisani bes i snažnu želju da budete sami. Blage promene raspoloženja, koje možda nisu tako ozbiljne kao opšta razdražljivost i nezadovoljstvo, prvi su signal niskog šećera u krvi.

Znojenje

Simptom koji kontroliše autonomni nervni sistem (deo centralnog nervnog sistema koji takođe reguliše kožu) jedan je od prvih znakova hipoglikemije. Prekomerno znojenje se javlja bez ikakvog razloga, bez obzira na to koliko je spoljna temperatura visoka ili niska.

Vrtoglavica

Nizak nivo šećera u krvi takođe može dovesti do nesvestice, pa ako osećate da počinjete da padate u nesvest, odmah sedite ili legnite, uključujući i da biste izbegli povrede.

Nemirne misli

Pošto je mozak posebno osetljiv na nizak nivo glukoze, možete osetiti konfuziju i nemogućnost koncentracije.

Problemi sa vidom

Pad šećera u krvi takođe uzrokuje zamagljen ili dvostruki vid.

Nerazgovetan govor

Vaš mozak gladan šećera možda neće moći da otkrije promene u govoru, ali drugi hoće. Za one oko vas možda zvučite kao da ste pijani, iako niste popili ni kap.

Ako se bolest ne leči na vreme, može dovesti do stanja kome ili čak smrti. Prevencija hipoglikemije i njenih neželjenih efekata moguća je samo uz stalno praćenje nivoa glukoze i lečenje niskog šećera u krvi čim osetite prve simptome bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs