Vatreni zagovornici zdravog načina života kategorički su protiv alkohola u bilo kojem obliku, a sledbenici mediteranske ishrane (koji su poznati po odličnom zdravlju i dugovečnosti) nikada ne odbijaju čašu vina.
Svako ima svoje mišljenje o tome, ali naučno istraživanje je utvrdilo nekoliko činjenica o pozitivnom uticaju vina na ljudsko telo (u ograničenim količinama, naravno).
Govorimo o pet razloga zbog kojih ne treba odbiti čašu kvalitetnog crnog vina tokom večere.
Zdravlje srca
Vino sadrži polifenole koji imaju antioksidativno dejstvo i blagotvorno deluju na stanje srca. Posebna pažnja posvećena je resveratrolu koji se nalazi u kožici grožđa. Prema nekim istraživanjima, resveratrol može da spreči oštećenje krvnih sudova, snižava nivo lošeg holesterola, smanjuje ugruške krvi i ima protivupalno dejstvo, održava zdrave otkucaje srca, pa čak i ima blagotvorno dejstvo na čvrstoću kostiju. Pored toga, pre desetak godina, rasprostranjene su informacije da ova supstanca čak pomaže da se smanji rizik od određenih vrsta raka, ali ti su podaci već dovedeni u pitanje.
Usporite starenje
Kao što je već spomenuto, crno vino je riznica antioksidanata, za koje se zna da igraju ključnu ulogu u usporavanju procesa starenja. Grožđe je puno polifenola i tanina, čija koncentracija naglo raste tokom fermentacije. Zbog svoje visoke antioksidativne vrednosti, materije štite ćelije u telu od oštećenja slobodnim radikalima, smanjuju upalu i usporavaju promene koje se odnose na starenje kože i unutrašnjih organa. Pored toga, crno vino je prepuno fitoestrogena, koji podstiču proizvodnju kolagena i hijaluronske kiseline u telu.
Pitanje konzumiranja alkohola i njegovog uticaja na organizam ostaje otvoreno veoma dugo.
