Neverovatno

Slanina je čudo prirode: Evo šta sve može!

Omiljena hrana jednih a poslastica onih drugih koji bez slaninice ne mogu da zamisle dan

Fitnes & Nutricija
08:56h Autor:
Slanina je čudo prirode: Evo šta sve može!
Foto: Shutterstock

Isitna je da svi volimo da po nekad pojedemo malo slaninice. Ove činjenice o njoj do sada sigurno niste znali:

"Zavodi" mirisom

Miris dimljene slanine nadahnuo je čitav rang zapanjujućih proizvoda uključujući i kolonjsku vodicu kreiranu još 1920. godine od strane jednog pariškog mesara. Proizvod je sadržavao 11 esencijalnih ulja, od čega je jedno poticalo od omiljene sušene svinjske potrbušine.

Leči mamurluk

Britanski istraživači sa univerziteta u Njukaslu povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posledica mamurluka. Isti su, naime, otkrili da ona sadrži neke aminokiseline koje pomažu da se nadoknade neurotransmiteri čiji broj brzo opadne tokom intenzivnijeg ispijanja alkohola.

Sirova jaja i pržena slanina: 5 načina kako da živite duže od jednog veka!

Najbolje se prži u rerni

Suprotno uopštenom mišljenju – najhrskavije kriške slanine ispeći ćete u rerni. Umesto u tiganju, komade slanine položite na papir za pečenje kolača, pa ih stavite u rernu. Ne samo da ćete postići uravnoteženiju termičku obradu svake kriške, već će i čišćenje biti lakše.

Osvežava dah

Zaboravite na pastu za zube s eteričnim uljima hibiskusa, mente i drugog osvežavajućeg bilja – potražite onu s mirisom slanine. Pasta s ovim dimljenim sastojkom čisti zube na tradicionalan način, ali vam osigurava svež dah.

4 recepta sa pasuljem: Najlepša kuvana jela koja okrepljuju! (RECEPTI)

Slavi se na nivou države

Neke nacije su toliko opsednute slaninom da im posvećuju posebnu pažnju i manifestacije. Subota pre Praznika rada u Sjedinjenim Američkim Državama, na primer, smatra se neslužbenim danom slanine. Ljubitelji tog dana uživaju u hrani, piću i aktivnostima nadahnutim masnim svinjskim zalogajčićima.

Izaziva zavisnost

Novija istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju slanine – stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva telesnu potrebu koja se graniči ss zavisnošću.

Ima ukus kao slanina, a hranljivija je od povrća: Ovu namirnicu svi treba da jedu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs