Korisni saveti

Trikovi za savršeno kestenje: Samo ovako ćete ih pravilno izabrati, ispeći i oljuštiti!

Ako se odlučite za kuvanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitnije kestenje se kuva oko pola sata, a krupnije do sat vremena

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Da bi bili savršeni za jelo, plodovi kestena moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Takođe, trebalo bi da budu suvi i teški.

Sledeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuvani ili pečeni. Postoji nekoliko načina pripreme:

Na šporetu

Ako se odlučite za pečenje na šporetu, tada bi bilo dobro da nabavite tiganj sa rupicama, ali ako je nemate, poslužiće i klasičan. Najpre im zarežite koru u obliku krstića, a nakon stavljanja u tiganj pokrijte ih i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kestenje će dobiti boju.

Malo kalorija, mnogo vitamina C, a toliko ukusan: Evo zašto ove jeseni treba da jedete kestenje!

foto: Shutterstock

U rerni

Kod pripreme u rerni kestenje prerežite, potom ih potopite vodom. Rerna neka bude zagrejana na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh sa rupicama. Gotovi su, zavisno od veličine, za otprilike 10 do 20 minuta.

Ako želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.

Kuvanje u loncu

Ako se odlučite za kuvanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitnije kestenje se kuva oko pola sata, a krupnije do sat vremena.

Jačaju imunitet, sprečavaju gojaznost, oslobađaju od stresa: 7 razloga da jedete mandarine svakog dana!

foto: Shutterstock

U mikrotalasnoj

Pečenje u mikrotalasnoj je vrlo jednostavno. Kestenje se prepreže na uobičajen način i stavi se u mikrotalasnu na maksimalnu temperaturu do minuta. Čuće se kako počinju da cvrče i nakon toga su gotovi.

Kuvanje u mikrotalasnoj je gotovo za pet minuta. Kestenje morate da prerežete, stavite u posudu s vodom, prekrijete papirnim ubrusom i stavite u mikrotalasnu na otprilike pet minuta, zavisno od toga koliko su veliki.

Na roštilju

Pečenje na roštilju je najbolji način, jer je kestenje tako najukusnije. Rasecite ih kao da ih pripremate u rerni pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najpre napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lepu boju.

Kako da brzo uklonite koru?

Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite da se rešite kore, tada je najbolji način za to - mikrotalasna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u rerni, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrotalasnu na jedan minut.

Biljka koja donosi zdravlje: Četiri veoma česta problema koje đumbir može da otkloni!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...