LEK IZ PRIRODE

PRIRODNI MELEMI KOJI ODNOSE BOLOVE U KOSTIMA I ZGLOBOVIMA: Spas za sve koji pate od reume! (RECEPT)

U Srbiji tri četvrtine stanovnika boluje od nekog oblika reumatizma.

Fitnes & Nutricija
Autor:
PRIRODNI MELEMI KOJI ODNOSE BOLOVE U KOSTIMA I ZGLOBOVIMA: Spas za sve koji pate od reume! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Jedna od korisnih biljnih mešavina u borbi protiv reumatizma je kombinacija kore belog jasena, zlatnice i jove. Udružene, ove biljke imaju moćno lekovito dejstvo.

Beli jasen je čest u našim šumama, kao i jova, dok se zlatnica prvenstveno koristi za lečenje bubrega.

„Potrebno vam je po pedeset grama kore belog jasena, kore jove i nadzemnog dela zlatnice. Supena kašika ove mešavine se potom prelije šoljom hladne vode, i pusti da provri. Kada provri, to se kuva minut, dva, promeša se, poklopi i ostavi da odstoji pola sata. Procedi se i popije toplo", dao je, gostujući u Jutarnjem programu, travar i novinar Momčilo Antonijević - recept za čaj protiv bolova koje uzrokuje reuma.

Beli jasen
foto: Shutterstock

Dodaje da je preporuka da se piju tri šolje dnevno tokom mesec dana, posle čega je primetno smanjenje bola.

I suručica je korisna biljka kada je o reumi reč. Obično raste pored potoka na zemljištu koje zadržava vodu. Njeni listovi liče na paprat, a cvetovi su sitni, bele boje i skupljeni u cvasti na vrhu stabljike.

„Nekada se koristila za davanje ukusa i mirisa pivu. Ima divan miris na med i gorkast ukus, hmelj je relativno nov začin za pivo, koristi se jedva hiljadu godina, a pre toga su se koristile kopriva i suručica", rekao je Antonijević.

Objasnio je da suručica sadrži salicilna jedinjenja koja ublažavaju različite bolove, i koristi se protiv glavobolje, i bolova u kostima i zglobovima.

Napomenuo je da je važno da se ne sme koristiti sa lekovima za razređivanje krvi, ali da je poželjna kod osoba koje pokušavaju da smršaju.

Od ostalih biljaka, važno je pomenuti moćnu mešavinu vranilove trave sa ruzmarinom.

Ruzmarin
foto: Shutterstock

„I jedna i druga biljka su izuzetnog mirisa i prijatnog ukusa, njihova etarska ulja se koriste i za spoljašnju upotrebu iako se reumatičarima preporučuju i kao čaj", kaže travar.

Melem protiv reumatizma i artritisa

  • Blago zagrejati 100 mililitara maslinovog ulja, i u njega dodati komad od pet grama pčelinjeg voska.
  • Kada se vosak optopi, dodaje se po deset kapi etarskog ulja eukaliptusa, bora, ruzmarina i nane.
  • Nije obavezno koristiti četiri ulja, dovoljna su i dva.
  • Tečnu mešavinu uliti u čistu posudu i ostaviti da se stegne.
  • Dobijeni melem koristi se u tankom sloju za blago masiranje bolnih zglobova i mišića. Masiranje je najbolje raditi uveče.

I đumbir je odličan prirodni lek protiv bolova koje izaziva reuma.

„Đumbir je zaista jedna neverovatna biljka, može da se gaji kod nas i ja sam već posadio u saksije, kao krompir bukvalno", rekao je Antonijević i dodao da đumbir, osim što ima antivirusno dejstvo, ima i jako dejstvo protiv bolova u kostima i zglobovima.

Preporučio je svima koji pate od reumatizma da dan počnu šoljom čaja od te biljke.

„On se jako dobro kombinuje sa kurkumom koja je njegova rođaka, i te dve biljke, kada se koriste zajedno, postižu se fantastični rezultati. Od kurkume je jako dobro koristiti zlatno mleko koje deluje protivupalno i preporučuje se protiv svih vrsta upala, pa i kod upale zglobova", kaže novinar i travar Antonijević, i objašnjava da se ono pravi sa kravljim ili sa biljnim mlekom.

Mleko se meša sa skuvanom pastom od kurkume i crnog bibera. U zlatno mleko se dodaje malo bademovog ulja i napitak se pije topao. Preporučuje se ljudima koji pate od reume i artritisa, ali i kod onih koji imaju psorijazu, alergije, ili sindrom nervoznih creva.

Govoreći o reumatoidnom artritisu, Antonijević spominje list crne ribizle kao dobar prirodni lek za ta stanja. Dodaje da je najbolje koristiti voćku koja nije prskana odnosno hemijski tretirana. Preporučuje se tri šolje ovog čaja dnevno.

Još jedan prirodni sastojak koji pomaže kod upala je noćurak, odnosno ulje te biljke, koje se može uzimati kao hrana, i naravno - kopriva koja je jedna od najznačajnijih lekovitih biljaka.

Kaša od koprive bi trebalo bar dva puta nedeljno da bude na meniju ljudi koji pate od reumatizma, preporuka je Momčila Antonijevića.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs