Sečuanski biber važan je začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše poveznice s klasičnim biberom.
Dobija se od dve vrsta biljaka iz roda Zanthoxylum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama.
U narodnoj kineskoj medicini taj se začin vekovima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje ne može da bira poreklo i svežinu namirnica.
Uz to ljuti su začini poznati i kao "čistači creva", koja čiste od neželjenih bakterija. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrstan alat u mršavljenju i suzbijanju celulita.
Sečuanski biber naziva se još kineski korijandar, a sastavni je deo azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinuje sa slanim i slatkim jelima...
