ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Pomozite telu da se oslobodi toksina: 5 moćnih čajeva za prirodni detoks!

Da bi organizam dobro funkdionisao potrebno je povremeno se osloboditi nakupljenih toksina

Nutricija
15:31h Autor:
Foto: Shutterstock

Ukoliko vam nedostaje energije i imate stalne hormonske oscilacije, vreme je za detoks, a najbolja opcija je da to bude nešto potpuno prirodno.

 

Kako biste očistili čitav organizam i dočekali zimu puni energije, opredelite se za jedan od čajeva iz moćne petorke. Kopriva, maslačak, sikavica, čičak i korijandar su snažni prirodni diuretici.

 

Čaj od koprive


Kopriva se u srednjem veku koristila kao prirodni diuretik, ali i za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima.

 

Danas se primjenjuje kao pomoć kod urinarnih infekcija, povećane prostate, povreda ili istegnuća mišića i zglobova, uboda insekata, ali i kožnih tegoba poput ekcema.

 

Kopriva potstiče ispiranje bubrega, kao i rad limfnog sistema, koji je izuzetno bitan za detoksikaciju

 

Magnezijum dijeta za one koji žele dugo da žive: Sprečite preranu smrt! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Čaj od koprive najbolje je piti ujutru


Čaj od maslačka


Maslačak je mnogo više od običnog poljskog cveta. U svrhu čišćenja organizma možete da koristite cvet, listove i koren maslačka. Ova biljka takođe podiže nivo enzima koji su odgovorni za detoks.

 

Njegovi intenzivno žuti cvetovi obiluju antioksidansima i flavonoidima koji deluju kao čistači jetre. 


Čaj od korena čička


Koren čička se godinama unazad u narodnoj medicini koristi kao čistač krvi, a takođe je prava riznica zdravlja. Obiluje folnom kiselinom, magnezijumom, kao i vitamine C i E.

 

Baš kao i kopriva, i čičak je izvrstan diuretik, koji preko urina izbacuje toksine iz vašeg organizma.

 

Koren čička sadrži i poliacetilen, koja ima snažna protiv glivična i antibakterijska svojstva. Osim što čisti krv, primjenjuje se i u lečenju akni jer potstiče cirkulaciju i čisti epidermu od toksina.

 

Regeneriše i čisti jetru i stimuliše njen rad. Osim toga podstiče probavu, pa i na taj način oslobađa telo suvišnih toksina.

Čaj od korijandra


Ova biljka  ima intenzivan ukus, a poznata je po tome što čisti organizam od teških metala, poput žive, aluminija i kadmija. Korijandar deluje tako da na sebe veže toksine, oslobađa ih iz tkiva, a potom eliminiše iz organizma


Čaj od sikavice

 

Sikavica je jedna od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre. Sikavica se često poistovećuje s čičkom, jer su vrlo slične. Sikavica raste i do dva metra u visinu i jako je bodljikava, ali je vredna truda ubiranja zbog njene izuzetne lekovitosti.

 

Sikavica se preporučuje osobama sklonim masnoj hrani, i dokazano pomaže kod mamurluka.


Ova biljka jača organizam, reguliše probavu i pomaže kod zatvora. Manje je poznato da je sikavica jako korisna kod problema sa venama, zaustavlja krvarenja i jača vene.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...