Pravilna nega

Ovako se pere kosa na pravi način

Duga kosa zahteva nanošenje regeneratora pre pranja, ne koristite više šampona nego što je potrebno, a bez obzira na to šta piše na bočici šampona, nema potrebe za duplim pranjem
Nega
15:02h Autor:
Ovako se pere kosa na pravi način
Foto: Shutterstock

Prava tehnika pranja kose može da učini mnogo za njeno zdravlje i lep izgled, ali ako i vi pravite uobičajene greške uništavate kosu, a da to ni ne znate. Ovo su pravila pranja kose:

1. Za početak - isperite kosu

Baš poput veša, i kosa treba da bude potpuno mokra pre nego što na nju stavite šampon. Topla voda će da pomogne pri uklanjanju masti sa temena i otvoriće pore da bi hranljiva ulja regeneratora mogla da se upiju.

2. Duga kosa zahteva nanošenje regeneratora pre pranja

Ako imate kosu čija dužina prelazi ramena, zaštite vrhove tako što ćete da nanesete malu količinu regeneratora i da ostavite da deluje nekoliko minuta. Tek tada pređite na šamponiranje.

3. Šamponiranje

Šampon treba da nanesete samo na teme, zato što je kosa tu najmasnija, a i najotpornija. Naime, vrhovi kose su često suvi i ispucali, pa grubo pranje nanosi više štete nego koristi. Ne koristite više šampona nego što je potrebno, ali ako vam je kosa duža i gusta onda vam je ipak potrebno nešto više šampona.

4. Perite nežno

Grubo pranje može da uništi vašu kosu zauvek, ostavljajući je ispucalom i "divljom“. Pokušajte da je perete nežno kao što perete vredan odevni predmet ili kristalnu čašu – vrlo oprezno!

5. Jedno pranje je dovoljno

Bez obzira na to šta piše na bočici šampona, nema potrebe za duplim pranjem. Jednom je sasvim dovoljno. Naravno, ako vam je kosa baš prljava ili ako šampon nije dovoljno penio, slobodno je operite još jedanput.

6. Regenerator

Nakon što ste dobro isprali kosu, nanesite dovoljnu količinu regeneratora, ali samo od sredine kose prema vrhovima. Što regenerator duže stoji na kosi to će efekat biti bolji, zato ga isperite nakon tuširanja.

7. Poslednje ispiranje neka bude hladnom vodom

Hladna voda će da zatvori epidermis, stvarajući nešto poput opne na kosi koja reflektuje svetlost pa će kosa da dobije sjaj.

Koristite šampon i regenerator koji je napravljen baš za vaš tip kose. Koliko često perete kosu zavisi isključivo od toga kakvu kosu imate. Normalna ili suva kosa zahteva pranje dva do tri puta nedeljno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs