Ne mora sve da bude striktno

Mitovi o šminkanju: Pravila koja možete da prekršite

Crvenokose ne mogu da nose crveni ruž, svetlucave senke su samo za tinejdžerke, a jarke boje nisu za tanke usne
Nega
08:46h
Mitovi o šminkanju: Pravila koja možete da prekršite
Foto: Thinkstock

Svi se bojimo da eksperimentišemo sa izgledom za koji su nas upozoravali da nikako ne smemo da ga isprobamo, jer on nije "po pravilima".

Međutim, istina je da je sve dopušteno, dokle god znate granicu umerenosti i dobrog ukusa. Donosimo vam neke mitove koje slobodno možete da prekršite, ali i savete kako da to sprovedete na prihvatljiv način.

Mit: Jarke boje ruža nisu za tanke usne

Važno je da znate razliku između svetlih (dobrih) i tamnih (loših) tonova. Tamni tonovi, poput tamnocrvene ili boje kupine, samo ističu činjenicu da se radi o tankim usnama, ali tonovi obogaćeni svetlucavim elementimastvaraju optičku iluziju punijih usana. Usne oblikujte olovkom, čime ćete postići puniji izgled.

Mit: Crvenokose ne bi trebalo da nose crveni ruž

Crveni ruž dopušten je baš svima. Crvenokose mogu da izgledaju fantastično sa crvenim usnama, posebno sa ruževima narandžastih tonova, poput boje paradajza. Važno je da budete umereni.

Mit: Svetlucave senke su samo za tinejdžerke

Potpuno suprotno, obične matirane senke mogu da naglase upale oči koje imaju žene u zrelijim godinama. Svetlucave senke privlače svetlost, pa mogu da vas učine budnijima, a dodatni bonus je u tome što tako odvlačite pažnju sa bora. Zapamtite i da svetlucavo ne znači šljokičasto.

Mit: Odlučite se ili za smokey eyes ili za upečatljive usne

Ključ je u kontrastu. Na primer, ako imate svetlucavi smokey eyes, neka ruž bude matiran ili obrnuto. Ostatak lica mora da bude minimalno definisan, sa pažljivo oblikovanim obrvama i lagano naglašenim jagodicama. Držite se srodnih nijansi.

Mit: Smokey eyes ne izgleda dobro na bledoj koži

Ne treba da budete Kim Kardašijan da biste nosili smokey eyes. Crne i sive nijanse ovde nemaju monopol: nijanse poput bronzane i ružičasto-zlatne odličan su izbor ako imate baš svetlu kožu.

Mit: Pastelne boje ne izgledaju dobro na tamnijoj puti

Svaka od nas ponekad želi da se poigra pastelnim bojama. U tome nema ništa loše, ali pastelne boje na tamnijoj koži treba da znate da nosite. Poenta je u održavanju kontrasta, na primer ako želite da eksperimentišete sa ružičastom, bojom lavande, svetloplavom ili zelenom. Pre svega, pripremite kapke tako što ćete na njih da nanesete puder koji će pružiti dobru bazu za koju senka može da se "uhvati".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs