Oduševiće vas

Duža, gušća i sjajnija kosa za 30 dana: Izdvajamo najbolje domaće recepte!

Preporodite svoju kosu uz 10 saveta

Nega
Autor:
Duža, gušća i sjajnija kosa za 30 dana: Izdvajamo najbolje domaće recepte!
Foto: Shutterstock

Stalno tražimo načine da nam kosa bude glatka i sjajna, ali teško je pronaći pravi recept koji sigurno pomaže. Kosa je zaštitni znak svake žene, i promene na njoj mogu potpuno promeniti vašu ličnost!

Često su nam potrebni saveti kako da kosa brzo raste a da bude sjajna i gusta. Zbog toga smo odlučili da vam skupimo 10 najboljih saveta kako da negujete svoju kosu da bi ona postala mnogo lepša a i vi dosta zadovoljniji.

1. Redovno se šišajte

Kada pokušavate da pustite kosu, makaze su vam prava noćna mora, ali izbegavanjem šišanja nećete ubrzati njen rast. Najbolji savet je da redovno skraćujete kosu, što je češće skraćujete, ona će brže rasti. Skraćivanje kose ne samo da će vas rešiti slomljenih, razdvojenih krajeva, već će poboljšati i celokupno zdravlje vaše kose.

2. Nikada ne preskačite regenerator

Prvo, postoji mit o trajanju držanja regeneratora na kosi i moramo vam reći da to nije istina. Protiv popularnog uverenja, regenerator ima trenutne povoljne efekte na kosu, što znači da ne morate čekati da vam odstoji na glavi, već ga možete odmah isprati. Osim toga, regenerator štiti kosu od oštećenja koja nastaju trljanjem peškira o mokru kosu. Nemojte misliti da je regenerator samo za određene tipove kose. To je neophodno sredstvo za dobro zdravlje svih tipova kose.

Gde odlazi kosa koju donirate: Snimak koji vas neće ostaviti ravnodušnim! (VIDEO)

foto: Profimedia

3. Iskoristite pomoć prirodnih sastojaka

Prirosni sastojci su jako zdravi za kosu i skalp. Na primer, sok od crnog i belog luka, jabukovo sirće i kokosovo mleko daju hranu kosi i tako poboljšavaju njen rast. Oni ne samo da pomažu rast kose, već pomažu i u celokupnom zdravlju vaše kose.

4. Koristite maske i ulja

Maska za kosu ili ulje bi trebalo da se koriste bar jednom nedeljno. Ovo je važno ako želite da ubrzate rast kose. Ovo takođe pomaže da kosa zadrži esencijalne masti, što je čini zdravijom. Savet za ulepšavanje kose je da nanesete ulje na vlažnu kosu. Spa tretmana je jedan od načina da poboljšate zdravlje svoje kose, ali možete to uraditi i kod kuće tako što ćete napraviti prirodne maske za kosu koje mogu učiniti čuda za vaš skalp. Sastojci kao što su med, limun, avokado i maslinovo ulje su neki od sastojaka koji se mogu koristiti za pravljenje maske za kosu.

5. Zamenite pamučne jastučnice svilenim

Ovo je jednostavna promena koju možete učiniti kako biste pomogli rastu kose. Umesto pamučnih, pređite na svilene ili satenske jastučnice za koje je zabeleženo da pomažu povećanje rasta dlake. Razlog za to je da je mekoća svilene i satenske tkanine, za razliku od pamuka. Svila ili saten ne izazivaju trenje, zbog čega je vaša kosa manje umršena.

Ovo nam frizeri nikad ne bi otkrili: 10 mitova o negovanju kose!

foto: Shutterstok

6. Pravi način sušenja kose posle pranja

Nije važno koliko je mek vaš peškir, uvek će doprineti oštećenju vaše osetljive kose dok je vlažna. Žene često uvijaju kosu posle pranja, što svakako nije dobro, jer može oštetiti dlake kad se uteljavaju u vlakna peškira. Ako je vaša misija da povećate dužinu kose, pokušajte i držite se dalje od grejnih alata za kosu, kao što su sušači, prese i uvijači. Svaka vrsta toplote izaziva oštećenje kose. Možete koristiti fen za kosu nakon što se vaša kosa prosušila, mora biti najmanje 60 procenata suva. Pre upotrebe fena za kosu koristite sprej za zaštitu od kose.

7. Pustite kosu da diše

Naši rasporedi i vreme provedeno na otvorenom nas teraju da koristimo stvari koje i nisu najbolje za kosu. Zbog toga je kosa umorna i sklonija oštećenjima. Prvo, ako je vaša misija da vam kosa poraste, nemojte je previše vezivati. Ovo nepotrebno povlačenje može izazvati razdvajanje i lomljenje. Kosa takođe ima tendenciju da hvata mikrobiološke infekcije, što može dovesti do smanjenog rasta dlake. Zbog toga je važno da s vremena na vreme dobijete antimikrobne tretmane kako biste dozvolili da kosa raste bez ikakvog ometanja.

8. Ishrana je važna

Naučnici su primetili da konzumiranje određene hrane može povećati rast dlake. Naročito se preporučuju prehrambeni sastojci bogati biotinom ili vitaminom H, koji deluju kao gorivo za telo. Oni imaju tendenciju da pomognu metabolizmu masti, ugljenih hidrata i amino kiselina i pomažu u podizanju nivoa proteina u telu. Ovo, pomaže kosi u velikoj meri, jer se kosa sastoji od proteina. Hrana bogata biotinom je mleko, sir, jaja, sve vrste oraha, svinjetina, kuvane jetre, sardine, losos, karfiol i avokado.

Jedno ulje rešava sve probleme s kosom: Za brz rast, manje masnoće i obnovljene vlasi bez peruti!

foto: Shutterstock

9. Ne žurite da perete kosu

Nije dobro da često operete kosu čak i ako znate da ne bi trebalo pustiti da kosa bude prljava. Čista kosa raste brže, ali istovremeno, redovno pranje neće učiniti ništa dobro za njenu strukturu. Dnevno pranje može isušiti dlaku i pomoći joj da izgubi prirodna esencijalna ulja. Takođe se savetuje lagano i jednostavno masiranje kose dok je perete.

10. Kombinujte crni luk i kososovo ulje

Prednosti soka od crnog luka za regeneraciju kose su dobro poznate. Sok crnog luka se pokazao efikasnim u lečenju oboljenja "alopecia areata". Crni luk reguliše ciklus rasta dlake i daje direktnu hranu folikulu dlake. Kada se sok crnog luka pomeša sa kokosovim uljem, blagodati se udvostručuju. Kokosovo ulje pomaže u zadržavanju prirodnih ulja na kosi, čime sprečava njeno sušenje. Kokosovo ulje je bogat izvor vitamina E i laurinske kiseline. Ako ne možete pronaći kokosovo ulje, možete koristiti i bademovo ulje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs