Ne rizikujte zdravlje

Odavde bakterije vrebaju u vašem kupatilu

Ukoliko jednu istu četkicu za zube koristite duže od tri meseca, a peškir duže od 2-3 dana i ako brijač držite pod tušem, stvorili ste idealnu sredinu za razvoj bakterija
Nega
11:44h
Odavde bakterije vrebaju u vašem kupatilu
Foto: Shutterstock

Ne kaže se džabe da je higijena pola zdravlja, a kad je u pitanju kupatilo, to je mesto u vašem domu u kojem se može naći puno bakterija na raznim mestima, što može da oteža održavanje higijene.

Vodite računa o vašem zdravlju i higijeni tako što ćete pomoću ovih saveta da naučite kada je vreme da se rešite ovih pet stvari iz vašeg kupatila.

Brijači

Sigurno i vi imate stari brijač koji se već neko vreme nalazi pod tušem. Sva ta voda može da učini da oštrice vrlo brzo zarđaju. Ako uočite i tačkicu rđe, bacite brijač odmah. Vreme je i da ga bacite čim prestane da klizi preko vaše kože i osetite da zapinje. Vek trajanja svom brijaču možete da produžite tako što ćete ga nakon korišćenja isprati toplom vodom i potpuno osušiti.

Četkice za zube

Ako ste slučajno u nedoumici, zubari savetuju da četkice za zube treba da menjate svaka tri meseca. Ako želite da sprečite skupljanje bakterija na četkici, nakon upotrebe je stavite uspravno tako da se dobro osuši na vazduhu. Ako u posudi držite više četkica, držite ih razdvojene kako bi se sprečilo širenje bakterija. Četkice je takođe potrebno da držite dalje od WC-a. Svako ispiranje WC šolje širi bakterije po vazduhu, zato je isperite sa spuštenom daskom.

Lekovi

Kupatilo je najgore mesto za držanje lekova. Toplota i vlaga koje se talože u kupatilu za vreme tuširanja loše deluju na tablete. Zbog vlage mogu da izgube delotvornost pre isteka roka. Lekove držite na hladnom i suvom mestu.

Šminka

Iako na šminci nije istaknut rok trajanja, to ne znači da traje večno. Bacite svu staru šminku koju imate, a imate je sigurno. Svaki put nakon nanošenja šminke na lice četkicama, rizikujete da prenesete bakterije na proizvod. Stručnjaci preporučuju pranje ruka pre nanošenja šminke. Takođe, čvrsto zatvarajte posudice i ne delite vašu šminku sa drugima. Redovno menjajte četkice i ostala pomagala za nanošenje šminke.

Peškiri

I konačno, najodvratnije mesto u vašem kupatilu nije WC šolja, nego vaš peškir! Vodeći mikrobiolozi sa Univerziteta u Arizoni tvrde da su vlažne krpe inkubatori bakterija, uključujući Ešerihiju Koli i salmonelu. Menjajte peškire svaka dva-tri dana i uverite se da su potpuno suvi pre korišćenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs