Svakodnevno ih koristimo

Obratite pažnju na sastojke: Ovo su štetne materije u kozmetičkim proizvodima!

Problemi sa hormonima, alergije, iritacije na koži pa čak i rak, samo su neke od bolesti koje izazivaju štetni sastojci u kozmetičkim proizvodima koje svakodnevno koristimo

Nega 25.12.2017. - 17:34h Autor: she.hr
Foto: Shutterstock

Svi kozmetički proizvodi sadrže određenu količinu bakterija i zato proizvođači u njih dodaju konzervans kako bi produžili rok trajanja proizvoda.

 

Toksični metali nalaze se u hidratantnim kremama, losionima, kremama za sunčanje, maskari, senkama za oči, puderu, a upijaju se u organizam kroz kožu. U ruževima za usne nalazi se olovo, korektori sadrže kadmij, puderi i rumenila nikal, berilij je u bronzerima, a senke za oči i maskara sadrže arsen.

 

Hemikalije u kozmetici mogu uzrokovati zdravstvene poteškoće poput osipa, mučnine, povraćanja, problema s bubrezima, glavobolje, dermatitisa, gubitka kose, neuroloških i hormonalnih problema, bolova u zglobovima i kostima. Donosimo deset štetnih hemikalija koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima koje svakodnevno koristimo.

 

1. BHA i BHT

BHA (butylated hydroxyanisole) i BHT (butylated hydroxytoluene) su sintetički antioksidansi koji se nalaze u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a uzrokuju alergijske reakcije na koži i mogu uzrokovati endokrine bolesti, rak i probleme s reproduktivnim sistemom.

 

2. Veštačke boje

PPD (P-Phenylenediamine) je uobičajen sastojak boja za kosu, a veštačke boje nalaze se u mnogim kozmetičkim proizvodima. Tamne boje za kosu sadrže ga u većoj količini nego svetle. Mešavina različitih hemikalija u boji je kancerogena, a boje mogu sadržati i nisku količinu teških metala.

Neke boje nisu odobrene kao aditivi u ishrani, a koriste se u kozmetici koja se može progutati, kao što su ruževi za usne. Boje mogu sadržati aluminijum i druge toksične metale koji daju sjaj proizvodima, a mogu izazvati osip i iritaciju očiju.

 

Nega koža pre četrdesete: 6 stvari koje morate da dodate svakodnevnoj rutini!

foto: Shutterstock

3. Živa

Metal živa nalazi se u ribi, vakcinama, ali i u dekorativnoj kozmetici i kozmetičkim proizvodima za oči. Živa se lako upija u kožu, preko koje ulazi u organizam, a može uzrokovati alergijske reakcije i iritacije na koži.

 

4. Formaldehid

Sastojci koji puštaju formaldehid nalaze se u gotovo svim proizvodima za negu lica, tela i kose, kao i u antiperspirantima i lakovima za nokte.

Oni mogu iritirati disajne puteve, uzrokovati astmu, alergije i reakcije na koži. Izloženost formaldehidu može izazvati i glavobolju, umor, vrtoglavicu, bolove u zglobovima i prsima i nastanak raka.

 

5. Parabeni

Najviše se koriste kao konzervansi u kozmetici, a nalaze se u proizvodima preparativne i dekorativne kozmetike. Uzrokuju endokrine bolesti, a povezuju se s rakom dojke i poteškoćama muških reproduktivnih funkcija. Istraživanja pokazuju da metilparaben koji se nanosi na kožu, reaguje sa UVB zrakama i dovodi do ubrzanog starenja kože i oštećenja DNA.

 

6. Propylene Glycol

Derivat nafte nalazi se u dekorativnoj i preparativnoj kozmetici. Ovaj toksični aditiv uzrokuje alergijske reakcije. Dezodoransi u stiku sadrže višu koncentraciju ovog sastojka nego što se nalazi u industrijskoj primeni.

 

Najbolja nega za kosu: Prirodnim putem protiv opadanja, peruti i lošeg kvaliteta!

foto: Shutterstock

7. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Sodium Laureth Sulfate (SLES) nalazi se u kozmetici namenjenoj za kupanje i tuširanje, poput šampona i pena za kupanje, u deterdžentima za pranje. U SLES-u mogu se nalaziti etilen oksid i 1,4 dioxane, koji su kancerogeni. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) se nalazi u deterdžentima, pastama za zube i drugim kozmetičkim proizvodima i štetan je za kosu i kožu.

 

8. Triklosan

Konzervans koji se nalazi u kozmetici ima antibakterijsko dejstvo, poput pasta za zube, sredstava za čišćenje, dezodoransa i antiperspiranta. Može uzrokovati endokrine i hormonske bolesti i doprineti otpornosti bakterija na antibiotike.

 

9. Petrolatum

Mineral petrolatum nalazi se u bebi uljima, kremama, ruževima za usne, sredstvima za odstranjivanje šminke i sjaju za usta. Ovo je mineralno ulje koje poput voska ostaje na površini kože, zatvara pore što dovodi do mitisera i proširenih pora.

 

10. Cyclomethicone i Siloxane

Sastojci na bazi silikona nalaze se u kozmetici koja hidrira i omekšava kožu, poput krema za lice i dezodoransa. Uzrokuju endokrine i hormonske bolesti.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...