Novi trend

Tuširanje jednom nedeljno sasvim dovoljno?

Naučnici smatraju da često kupanje može da poremeti prirodnu floru kože, a pobornici Cleansing reduction trenda su i princ Hari, Džesika Simpson i mnogi drugi
Nega 22.10.2013. - 17:36h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Novi trend pod nazivom "Cleansing reduction" (smanjiti pranje) sve više uzima maha na Zapadu.

 

Pozabavivši se ovim fenomenom, nemački časopis "Stylebook" otkrio je da se pobornici ovog životnog stila kupaju najviše jednom nedeljno.

 

List podseća da je svakodnevno tuširanje ušlo u modu tek u relativno skorije vreme i da se pre manje od jednog veka smatralo da se treba kupati najviše jednom u nedelju dana.

 

Prvi koji su ovaj trend pozdravili dermatolozi koji podsećaju da čestim tuširanjem i kupanjem sve više tanjimo zaštitni sloj kože.

 

Naučnici Univerziteta u Kaliforniji, koji su proučili ovo pitanje, smatraju da često kupanje može da poremeti prirodnu floru kože i njena zaštitna ulja koja predstavljaju branu protiv infekcija.

 

I ekolozi podržavaju novu naviku, navodeći da smanjenjem vremena provedenog pod tušem ne samo da štedimo energiju, već i štitimo prirodnu okolinu.

 

U taboru promotera "Cleansing reduction" su i mnogobrojne poznate ličnosti, poput princa Harija, Džesike Simpson i sestara Olsen, koje kosu radije peru suvim šamponom nego vodom.

 

A glumica Amanda Sejfrid je nedavno svima koji žele da imaju lepu, zdravu kosu poručila sledeće: "Nemojte je prati!".

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...