Česti simptomi

Neugodna pitanja u vezi sa zdravljem vagine

Vaginalni vrab, bol nakon polnog odnosa, crvenilo i natečenost samo su neka od pitanja koje muče žene, a evo i odgovora
Nega
05:48h Autor:
Neugodna pitanja u vezi sa zdravljem vagine
Foto: Shutterstock

Zdravlje vagine je jako bitno, tako da ne bi trebalo da zanemarujete ni najmanje probleme koji se mogu pojaviti. Neka od njih su normalna pojava, dok bi za druga trebalo da se posavetujete sa lekarom.

Ponekad vas vagina užasno svrbi? Je li to normalno?Vaginalni svrab nije normalna pojava. Razlog bi mogla da bude infekcija ili dermatitis, ali i iritacija od sintetičkih materijala. Zato, obavezno koristite pamučno donje rublje, a ako se problem nastavi, posetite svog lekara.

Otkad ste započeli seks sa svojim novim partnerom, vaše stidne usne su postale bolne, crvene i natečene? Jeste li možda alergični?Ovakve simptome mogu uzrokovati gljivične infekcije candidom albicans ili infekcije herpes simplex virusom. Ako ste isključili infekciju kao uzrok problema, drugi uzrok može biti alergijska reakcija, ali ne na genitalije vašeg partnera, nego na lateks, lubrikante ili njegov ejakulat, iako je to vrlo retka pojava. Pokušajte da koristite kondome bez lateksa, a na taj način ćete i sprečiti kontakt sa njegovom spermom. Međutim, uzrok vaših problema može da bude i učestali i žestoki seks.

Nakon što doživite orgazam, vaš klitoris je bolan na dodir? Zašto?Klitoris ima najveću gustoću osetljivih nervnih vlakana u telu. Nakon orgazma, on nabrekne jer je pun krvi, a to ga čini izuzetno osetljivim tako da direktan dodir može da bude vrlo neugodan. Bol će nestati čim deo krvi ode iz tog područja.

Da li operativno rekonstruisan himen čini seks boljim? Zašto neke žene žele taj postupak?Himen pukne za vreme prvog polnog odnosa, prilikom vežbanja ili pri korišćenju tampona, pri čemu ostanu samo njegovi ostaci. Kod nekih religija i kultura potrebno je da imate netaknut himen, stoga rekontrukcija u tim slučajevima može dati psihološko olakšanje, ali to ne poboljšava sam seks ni na koji način.

A, kada je reč o prijatnom mirisu tamo dole, ovde možete da pročitate koja su to brza rešenja koja vam mogu pomoći u tome.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs