Korisno znati

Ublažite posledice: Tri loše navike koje pogoršavaju celulit tokom zime!

Iako uzroci nastanka celulita mogu biti razni, od genetskih, preko hormonskih, ali i psiholoških, u koje ubrajamo hronični stres, neki naši sitni 'gresi' dodatno pogoršavaju celulit
Nega
15:32h
Ublažite posledice: Tri loše navike koje pogoršavaju celulit tokom zime!
Foto: Thinkstock

Idealni uslovi za stvaranje celulita su dugotrajno sedenje, smanjena fizička aktivnost, uska odeća, masna hrana, kao i ona bogata šećerom. A sve to na snalazi zimi daleko više nego leti, pa nije ni čudno da se upravo tokom hladnijih dana celulit može dodatno pogoršati.

Šokiraće vas: OVDE saznajte šta je zaista celulit!

Ali, kako kasnije ne biste morali da sanirate problem, otkrivamo vam koje navike treba da odbacite, i kako umanjite njihove loše posledice. Naime, iako uzroci nastanka celulita mogu biti razni, od genetskih, preko hormonskih, ali i psiholoških, u koje ubrajamo hronični stres, neki naši sitni 'gresi' dodatno pogoršavaju celulit.

1. Uska odeća

Uzrok nastanka celulita je i slaba prokrvljenost tela, odnosno spora cirkulacija krvi i protok limfe. Naime, cirkulacijom se prenosi kiseonik i hranjive materije do svih ćelija u telu, a limfa uklanja popratne toksične proizvode. Cirkulaciju može oslabiti i uska odeća posebno farmerke ili elastične čarape.

Šta vaše lice govori o zdravlju: Proverite štitnu žlezdu ako vam opadaju obrve!

2. Loša ishranaNeadekvatna ishrana bogata visokokaloričnim, masnim i slatkim namirnicama, još je jedan od uzroka nastanka neestetskih udubljenja. U namirnice koje treba da jedete spadaju: nemasno meso, riba, sveži sirevi, voće, povrće, med i mlečni proizvodi s manjim procentom masnoće.

S druge strane ne preporučuje se masno meso, suhomesnati proizvodi, konzervirana hrana, alkoholna i gazirana pića, slatkiši i visokokalorična hrana upravo ona kakvu uglavnom praktikujete da jedete tokom zime. Zbog toga nije ni čudno da nakon zime većina vas kreće u ofanzivnu borbu s nataloženim novim masnim naslagama.

Kako biste smanjili loš uticaj 'zimske ishrane' u kojoj manjka svežeg voća i povrća trebalo bi da pijete što više vode i to na sobnoj temperaturi, koja pogoduje probavi. S obzirom na to da upravo poremećaji probave pogoduju debljanju i nastanku celulita bilo bi poželjno da na jelovnik uključiti što više probiotika i da jedete više manjih obroka dnevno.

Pobedite celulit: Najefikasnija pomoć stiže iz kuhinje!

3. Nedovoljno kretanjaUbrzani tempo života s nedovoljno vežbanja takođe pogoduje nastanku celulita. Zbog manjka fizičke aktivnosti dolazi do loše cirkulacije i limfne drenaže koja smanjuje dovod kiseonika i hranjivih materija dok se štetne nakupljaju.

Osim što zimi više sedite, kao i način na koji sedite može pogodovati stvaranju celulita. Naime, prilikom sedenja mišići se opuste i omlitave, a još ako pri tom prekrstite noge i tako onemogućite protok krvi, stvarate idealne uslove za nastanak celulita.

Ishrana mi je 82% masti, nikad nisam bila zdravija: Doktorka otkriva tajnu vitkosti i kože bez bora!

Kako bi ipak bili malo aktivniji i umesto automobila ili gradskog prevoza, pre ili nakon posla idite bar jedan deo puta pešice. Koristite stepenice umesto lifta i probajte da u dnevni raspored stavite bar nekoliko vežbica koje će postaknuti cirkulaciju i rad mišića.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs