svaka žena treba da zna

8 STVARI KOJE MORATE ZNATI PRE FARBANJA KOSE U PLAVO: Kako da promenite boju, a da je ne oštetite

Donosimo vam 8 stvari koje bi trebalo znati pre upuštanja u proces farbanja kose u svetlije tonove, odnosno u plavu boju.

Nega
15:51h Autor:
8 STVARI KOJE MORATE ZNATI PRE FARBANJA KOSE U PLAVO: Kako da promenite boju, a da je ne oštetite
8 stvari koje treba znati pre farbanja u plavo, Foto: Profimedia

Izbor frizure može biti mač sa dve oštrice, dok oblik glave, kao i godine dosta utiču na to kako će nam određena frizura stajati.

Pisali smo o savetima za način stilizovanja kose koji bi najbolje pristajao starijim damama, a među njima se našao i jedan koji kaže da starijim damama bolje stoje svetliji tonovi od tamnijih.

Međutim, postoji par stvari koje bi svaka žena trebala znati pre nego donese odluku da svoju kosu ofarba u plavo. Svedoci smo raznih transformacija na javnoj sceni gde možemo videti da slavne dame prelaze iz najtamnijih boja u one najsvetlije, ali epilog je različit.

Džulija Roberts
foto: Profimedia

U nastavku teksta nalazi se 8 stvari koje bi trebalo znate pre prelsaka u plavu boju.

1. Dobro razmislite

Prelazak u izrazito plavu boju je ozbiljna transformacija za koju je, pre svega, potrebno navići se. Treba uzeti u obzir da ovakav korak može dovesti do oštećenja kose zbog samog procesa farbanja.

Skarlet Johanson
foto: Profimedia

2. Biranje nijanse

Postoje razne nijanse plave boje koje treba dobro istražiti. Od tople, kremaste boje do gotovo ljubičaste, biserno bele, treba naći savršenu nijansu koja će vam idealno pristajati. Frizeri mogu biti od velike pomoći, te dati savet zavisno o tonu kože i mnogim drugim faktorima koji mogu uticati na krajni rezultat.

Klaudija Šifer
foto: Profimedia

3. Virtuelna proba

Postoji bezbroj aplikacija koje omogućuju da "sredimo" fotografiju, odnosno da ofrabamo kosu u željenu nijansu, te na taj način vidimo kako nam određena boja pristaje.

4. Proces koji traje

Bojenje kose može trajati satima, a ovo su neki od koraka:

  • Blajhanje
  • Bojenje
  • Toniranje

Proces farbanja, odnosno dobijanje željene nijanse može trajati i danima, pa čak i nedeljama u zavisnoti od toga na koliko dana vam frizer preporuči farbanje.

5. Blaži bolovi

Nanošenje izbjeljivača na teme može izazvati peckanje. Međutim, to je sasvim normalan deo procesa, koji se može javiti prilikom nanošenja bilo koje farbe.

6. Održavanje

Plava kosa zahteva stalno i specifično održavanje, ne samo u salonu, nego i kod kuće. Pre samog farbanja bilo bi poželjno da duži vremenski period tretiramo kosu uljima i maskama, koje će joj omogućiti elastičnost i učiniti je hidriranom. Plava kosa veoma je specifična, te vremenom može doći do toga da promeni boju, odnosno da se jave "žuti" tonovi pa je potrebno koristiti određenu vrstu šampona po preporuci stručnjaka.

Šeron Stoun
foto: Profimedia

Tamniji izrastak zahteva češće farbanje, jer se na plavoj boji sve vidi.

7. Vraćanje u tamniju nijansu

Prelazak u tamniju boju jednostavniji je proces. Osim toga što možete samo pustiti kosu da izraste (može izgledaati nepoženljno), najbolje bi bilo postupno je ofarbati dubljim nijansama, te na taj način farbati sve dok prirodna boja ne izraste.

Tejlor Svift
foto: Profimedia

8. Može biti skupo

Sam proces farbanja i toniranja željene nijanse skuplje košta od običnog nojenja kose, dok neki slučajevi zahtevaju češće odlaske kod frizera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs