Uputstvo

Kako da same napravite tečni puder

Donosimo vam uputstva kako da napravite svoj tečni puder, BB kremu i potpuno prirodni puder u prahu
Nega
19:34h Autor:
Kako da same napravite tečni puder
Foto: Shutterstock

Sve žene tragaju za idealnim puderom, nečim što će njihovo lice pretvoriti u ono kao iz reklama, bez mana. Naravno, vrlo je važno da negujete svoju kožu pravilno. Nakon toga dolazi šminka. Idealan puder je osnova i najvažniji deo make-up rutine svake žene. Događa nam se da ne možemo da pronađemo puder, koji nam najviše odgovara, pa kombinujemo više različitih. Problem se pojavi i kada pocrnimo, pa nam treba i druga boja pudera. Otkrivamo vam kako da napravite svoj puder od potpuno prirodnih sastojaka (ukoliko ne želite da koristite industrijske proizvode), ali i kako da uz pomoć mineralnog pudera u prahu, prirodnih ulja, ali i kreme za sunčanje napravite idealne tečne pudere i BB kremu.

Tečni puderOvaj recept ima za osnovu mineralni puder u prahu po vašem izboru, ali trebaće vam i: ulje za lice (badem, kokos, jojoba, maslinovo … birajte ono koje najbolje odgovara vašoj koži), posudica i manja kašika (možete dodati i kap nekog eteričnog ulja, koje je sigurno za vašu kožu, zbog mirisa).

Stavite puder u prahu u posudicu i dodajte ulje (odnos je 2:1). Mešajte dok se ne rešite grudvica. Dodavajte pudera u prahu i ulja koliko želite dok ne dobijete željenu gustinu. Sada možete dodati i kap-dve eteričnog ulja, ukoliko ga koristite. Nanosite ga kao i svaki drugi tečni puder, a učvrstite ga sa malo mineralnog pudera u prahu (posebno kada je vlažnije vreme ili imate masniju kožu).

BB kremaBB kreme su postale vrlo popularne, jer istovremeno neguju vašu kožu i prekrivaju neke nedostatke. Međutim, sami možete da je napravite uz pomoć malo kreme za sunčanje (trudite se da birate one sa što manje aditiva). Trebaće vam još: mineralni puder u prahu, manja posudica za mešanje, kašičica ili čačkalica i teglica ili limenka u kojoj ćete držati vašu BB kremu.

Sastojke pomešajte, pazite da nema grudvica i nanosite kao i svaku BB kremu.

Puder u prahuOvo je recept za puder u prahu od potpuno prirodnih sastojaka. Ukoliko želite da dobijete tečni puder, samo ovu smesu pomešajte sa nekim uljem za lice.Trebaće vam: prah indijske marante (arrowroot; skrob, koji se dobija od korena ove biljke, možete ga naći u bio prodavnicama) ili kukuruzni skrob, kakao prah, cimet, đumbir u prahu, francuska zelena glina (ili prah pšenične trave) i bentonit glina (nije obavezno).

Ne biste verovali, ali taj besprekorni izgled, dobijate upravo zahvaljujući kukuruznom skrobu ili prahu indijske marante, dok kakao i cimet daju tamniju nijansu (ali, koristite ih pažljivo i dodavajte tek po malo, da ne dobijete pretamnu nijansu). Đumbir upotrebljavate ukoliko vaša koža ima žućkast pigment, a zelena glina je odlična za one, koji imaju više crvenkastog pigmenta. Bentonit glina je vrlo dobra za vašu kožu, ali nije obavezna. Đumbir i gline nisu obavezne (sve zavisi od pigmentacije vaše kože). Vaša kombinacija mogu biti recimo: kukuruzni skrob, kakao, muskatni oraščić i cimet.

U staklenu ili plastičnu posudicu stavite 1 kašiku kukuruznog skroba. Ostale sastojke dodajete u zavisnosti od toga kakva je boja vaše kože i sve dok ne dobijete savršenu kombinaciju. Tokom mešanja isprobavajte puder. Umočite prst u prah, pa ga utrljate na ruku, pa pogledajte na suncu kako se presijava, da li vam boja odgovara. Ukoliko vam treba još tamnije, dodajte još malo kakaa ili cimeta. Prah držite u čistoj teglici, a, kao što smo naveli, možete ga mešati sa uljima, poput maslinovog, bademovog ili jojobinog da biste dobili tečni puder. Koristite ga kao i svaki drugi puder. I, ne zaboravite da zapištete koliko ste čega stavili da biste za ubuduće znali koja je vaša idealna kombinacija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs