Mirisno i zdravo

Napravite sami ružinu vodicu: Tri jednostavna načina da napravite toner od ruža!

Ružina voda može biti odličan toner za svetlu kožu i smesa za razne maske i kreme
Nega
19:20h Autor:
Napravite sami ružinu vodicu: Tri jednostavna načina da napravite toner od ruža!
Foto: Shutterstok

Ružina vodica se koristi u kozmetici zbog divnog mirisa, ali i zbog svojih protivupalnih svojstava, za sužavanje pora i kao toner za one sa svetlim tenom i suvom kožom.

Ima je smisla kupovati jedino ako je nabavljate od proverenih proizvođača, potpuno čistu, napravljenu, poželjno od organskih ruža. U nekim apotekama u prodaji postoje ružine vodice napravljene od sintetičkog ružinog ulja i nekih konzervansa. To nije baš najbolji izbor.

Prava, čista ružina vodica je ona koja se dobija od destilovane vode sa ružinim laticama.

Za šta je sve dobra ružina vodica pročitajte OVDE.

Donosimo vam tri uputstva kako da napravite sami ružinu vodicu:

Možete koristi i svoje ruže iz vrta, ali je važno da nisu tretirane. Takođe, možete zamoliti vašu cvećarku da vas obavesti kada joj stignu sveže ruže (pod uslovom da su netretirane, najbolje organske).

Uz pomoć leda

Ovaj recept nije tako komplikovan kako vam se može učiniti na prvi pogled. Uberite 4 do 8 ruža u punom cvatu. (Približno 4 šolje latica). Pripremite veću šerpu i jedan veći, ravan glatki kamen što sličniji obliku cigle. U šerpu stavite kamen, naspite vode taman toliko da dođe do vrha kamena, na koji je potrebno da stavite oblu posudicu za mikrotalasnu rernu (ili neku sličnu posudicu). Stavite na šporet i sačekajte da prokuva. Smanjite temperaturu. U vodu oko kamena stavite latice ruže, koje ste prethodno malo potopili u jabukovom sirćetu da bi odstranili, neke nametnike ili bubice, koji su se nastanili u ružama. (Ruže pogurajte kašikom da biste ih potpili u vodu).

Stavite sve na šporet na srednju temperaturu i poklopite, ali tako da poklopac okrenete naopačke, da bi se vodena para lakše slevala u posudicu na kamenu, sa kojom, ustvari, sakupljate ružinu vodicu. Na poklopac stavite kockice leda. Ostavite sve da lagano krčka tačno 15 minuta. Sklonite sa šporeta.

Mirisan piling za telo od ruža, vidite OVDE.

Vaša ružina vodica se nakupila u posudici. Izvadite je iz šerpe i ostavite da se ohladi, pa sipajte u teglicu ili sprej bocu. Vodica može da stoji nekoliko sedmica.

Najjednostavniji metod

Šest šolja ružinih latica stavite u 4 šolje vode u šerpicu na šporet. Kuvajte 15 minuta i procedite. Proceđenu vodu sipajte u staklenku i držite u frižideru. Ima kraći rok tajanja.

Zgnječene ruže

Pripremite 16 do 20 šolji ili 500 gr ružinih latica. Podelite ih na dva jednaka dela. Jedan deo izgnječite porcelanskim ili drvenim tučkom i ostavite u kreamičkoj posudici da odstoji nekoliko sati. Dodajte drugi deo latica, neizgnječenih, pomešajte sve, pokrijete posudicu i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga stavite smesu u keramički tiganj (ne koristite metalni) i na nižoj temperaturi krčkajte kratko. Čim se pojave prvi balončići skinite sa šporeta. Procedite tečnost kroz gazu, ponavljajte proces ceđenja ukoliko je potrebno. Prespite je u teglu, poklopite i ostavite da stoji na sunčanom mestu nekoliko dana. Držite u frižideru, a da bi ste dobili ružinu vodicu, razblažavajte tečnost sa destilovanom vodom.

Boja ruže krije osećanja, vidite koja OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs