Otkrijte koji znaci ukazuju da sa vašom kožom nešto nije u redu

6 signala da morate kod dermatologa

Ukoliko ove probleme imate na telu vreme je da se obratite dermatologu
Nega
19:22h
6 signala da morate kod dermatologa

Čak iako ste navikli da vaša koža ili kosa uvek bude besprekorna, nije isključeno da nastane problem, naročito u prelaznom periodu. Početak je leta i možete primetiti promene na koži. Dajemo vam nekoliko znakova upozorenja koji pokazuju kada se treba uputiti dermatologu.

1. Znojite se brzo ili vam se koža lako isušuje

Prekomerno znojenje, poznato kao hiperhidroza često se javlja kod dijabetečara. Međutim, ni ljudi koji nemaju zdravstvenih problema, nisu izuzeti iz grupe onih kojima preti povećano znojenje. Za sve one kojima poteškoće stvara suva koža, trebalo bi da imaju na umu razna kožna oboljenja ili infekciji, koje bi mogle da ih zadese. Zato, nemojte se uzdati samo u mleka i losione za telo, već potražite mišljenje stručnjaka.

2. Na vašoj koži se pojavljuje osipMnogi imaju tendenciju da ignorišu osip, pretpostavljajući da će otići sam od sebe. Ipak, što duže čekate dijagnoza može biti lošija. Osip se svakako povlači, ali lekarsku kontrolu je neophodno izvršiti kako bi znali tačan uzrok te pojave na vašoj koži. Do neke promene je svakako došlo, a što pre saznate zašto možete sprečiti da do osipanja dođe još koji put.

3. Kosa vam intenzivno opada

Dlake na vašoj četki ili slivniku u kupatilu ne samo da su postale nepodnošljive, već su vam upalile lampicu za uzbunu. Iako gubitak kose može biti usko povezan sa genetikom, takođe je uzrokovan i mnoštvom drugih problema, poput kožnih boelsti. Nemojte dovesti sebe u situaciju da narušite vaše zdravlje. Posetite dermatologa i sprečite eventualne komplikacije.

4. Imate problem sa pegama

Dovoljno alarmantan podatak je da bi pege mogle biti prvi korak do raka kože. Zato, bolje odreagujte na vreme. Ukoliko primetite da se na vašem telu pojavljuju sve učestalije pege ili one polako počinju da se šire, bez razmišljanja potražite stručnu pomoć.

5. Nikada niste ispitali svoju kožu

Parola za sve postoji prvi put važi i za brigu o zdravlju. Ne morate da čekate da reakcije na vašoj koži budu vidljive kako biste se odlučili za posetu dermatologu. Budite sigurni da nema razloga za brigu i prekontrolišite u kakvoj je stanju vaša koža.

6. Vaši nokti su krti ili žuti

Gljivična infekcija je najčešći razlog zbog kojih vam se nokti brzo lome ili dobijaju neurednu žutu boju. Ako se pitate kako je do toga došlo, odgovor nije prljavština, već nedostatak proteina ili vlage. Nemojte sami koristiti sredstva za ojačavanje ili čišćenje noktiju, već o tome konsultujte dermatologa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs