Probajte

Pirinčana voda je spas za kosu: Recept za masku koja oporavlja dlaku i vraća joj sjaj!

Vodu u kojoj ste kuvali pirinač nipošto ne bacajte jer obiluje hranjivim sastojcima koje su potrebne vašoj kosi.

Nega
Autor:
Pirinčana voda je spas za kosu: Recept za masku koja oporavlja dlaku i vraća joj sjaj!
Foto: Shutterstock

Postoje brojne prirodne metode za postizanje sjajne i blistave kose - od masiranja vlasišta ricinusovim uljem do tretmana sirovim jajetom. Jedna manje poznata, ali izuzetno učinkovita metoda je ispiranje kose pirinčanom vodom, odnosno vodom u kojoj smo kuvali pirinač.

Ispiranje pirinčanom vodom ili maska od pirinčane vode su jako popularni proteinski tretmani za kosu. Pirinač ima otprilike 14 do 16 posto proteina, a oni su preveliki da bi prodrli u dlaku pa se zadržavaju na površini, stvarajući omotač koji je štiti od pucanja, ali i stvara barijeru zbog koje druge negujuće stvarčice ne mogu prodreti do nje.

Postoje desetine načina da se pripremi i koristi pirinčana voda za kosu, a najjednostavniji način je ponekad i najbolji. U posudu ulijte pola litre vode, pa dodajte 100 g pirinča, promešajte i ostavite da odstoji pola sata. Zatim procedite i vodu iskoristite za negu kose, a pirinač možete da skuvate i pojedete. Ovako pripremljena pirinčana voda može da se čuva u zatvorenoj tegli u frižideru i do nedelju dana.

Pirinčanu vodu najbolje je koristiti na opranoj kosi, posle šamponiranja, a pre regeneratora. Prvi put je možete držati desetak minuta pre nego što je isperete hladnom vodom, pa kasnije produžavati tretman po potrebi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs