Sveti

Vaše srce i vi: Promenite navike zbog zdravlja!

Zagađen vazduh, bes i buka često su uzročnici srčanih problema, a zdrava ishrana, dobro raspoloženje i telesna aktivnost put su do zdravlja
Nega
07:16h
Vaše srce i vi: Promenite navike zbog zdravlja!
Foto: Shutterstock

Srce se ne leči od danas do sutra. Lekovi pomažu, ali poboljšane životne navike čuvaju srce zdravijim i dugotrajnijim.

Zdrav način života prevencija je svih bolesti, pa i onih srčanih

Ali, koliko je danas zaista moguće držati se pravila zdravog života i istrajati u njihovom sprovođenju? Evo šta izuzetno škodi srcu, a šta veoma pozitivno utiče na njegovo zdravlje:

ČajZeleni i crni čaj smanjuju loš holesterol (LDL). Samo jedna šoljica čaja dnevno poboljšaće funkcije vaših arterija.MagnezijumOvaj mineral ima važnu ulogu u zdravlju srca, a dodatnih 200 miligrama dnevno smanjiće rizik od bolesti za čak 22 odsto. U svakodnevnu ishranu obavezno uvrstite celovite žitarice, orašaste plodove i lisnato povrće.Fizička aktivnostLagano vežbanje smanjuje rizik od iznenadne srčane smrti za 30 do 40 odsto. Važno je da ne ležite ispred TV, već da, ako ne posećujete teretanu, svakog dana pređete minimum dva kilometra.OptimizamDobro raspoloženje smanjuje rizik od srčanih poremećaja, posebno kod osoba s porodičnom istorijom bolesti. Vesela narav i osmeh mogu poslužiti kao zaštita od zdravstvenih tegoba koje uzrokuje stres.

Ako hoćete zdravo srce, ove stvari izbegavajte:

Buka

Živite li u blizini bučnog mesta, gde je velik protok saobraćaja, to bi moglo povećati rizik od bolesti srca. Stručnjaci veruju da neprestana buka gomila stres i povećava krvni pritisak.Hormonski poremećajiRizik od srčanog udara sedam puta je veći kod žena koje uđu u menopauzu. Ukoliko vam izostaju menstruacije, naglo se gojite i postajete maljavi, to je znak da hitno morate kod lekara.Zagađen vazduhNepročišćen vazduh može dovesti do arterioskleroze. Ukoliko ste u mogućnosti, izbegavajte da se krećete zagađenim saobraćajnicama kako biste smanjili rizik od srčanih bolesti.BesSvakome se dogodi da se ponekad razbesni. Međutim, ljudi koji su često ljuti pravi su kandidati za srčani udar. Naime, izgledi za srčani udar dva puta su veći dva sata nakon izliva besa jer se tada ispuštaju ogromne količine kortizola i adrenalina, što znatno sužava arterije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs