Obratite pažnju

Simptomi i lečenje upale pluća: Najčešća komplikacija respiratornih infekcija

Preduzmite neophodne korake na vreme

Medicina
Autor:
Simptomi i lečenje upale pluća: Najčešća komplikacija respiratornih infekcija
Foto: Profimedia

Upala pluća ili pneumonija je infekcija donjih disajnih puteva. Iako je medicina dosta napredovala, upala pluća i dalje predstavlja veliku opasnost, jer njene komplikacije i u savremeno doba, uz sve antibiotike i savremenu opremu, i dalje su veoma česte, a nikako ih ne treba shvatati olako.

Zapaljenje pluća najčešće se javlja kao posledica neadekvatnog lečenja gripa i drugih respiratornih infekcija. Ukoliko se osoba ne javi lekaru i ne počne da prima odgovarajuću terapiju, bolest može ozbiljno da se pogorša.

Ovo stanje najčešće je u sezonama gripa i prehlada, naročito tokom zimskog perioda, najčešće su kod osoba sa oslabljenim imunitetom, poput dece i starih ljudi, ali i kod osoba podvrgnutih hemioterapiji, pacijenata zaraženih HIV virusom...

Pored virusa koji napada imuni sistem ili bolesti koja ga je narušila, okidači upale pluća mogu biti i zagađenja iz vazduha i konzumiranje cigareta.

Postoje tri osnovna uzroka pneumonije - bakterije, virusi i gljivice. Najčešći su bakterije i virusi kod sezonskih respiratornih infekcija, i leči se uglavnom antibiotikom, koji mora da odredi lekar. Veoma je važno da ne kupujete antibiotik napamet i ne lečite se sami, jer samo stručnjak može da otkrije precizan uzrok, tačnu bakteriju ili virus koji je izazvao zapaljenje pluća, i shodno tome prepiše odgovarajući antibiotik.

Najčešća komplikacija pneumonije jeste virusna infekcija pluća sa bakterijskom infekcijom. Stanje je izuzteno ozbiljno i iziskuje hitnu posetu lekaru, jer upala pluća može da zahvati oba plućna krila, a kod težih oblika, čitava bolest se razvije za svega nekoliko sati.

Simptomi upale pluća:

- Malaksalost, gubitak apetita

- Visoka temperatura praćena groznicom

- Sviranje u plućima i kašalj, prvo suv i praćen bolom u grudima, a zatim produktivan sa sekretom neprijatnog mirisa

- Kratak dah, lupanje srca, preznojavanje

- Kod težih oblika, može da se javi i pomodrelost celog lica i usana

foto: Profimedia

Ukoliko prepoznate ove simptome, što pre se javite svom lekaru, koji će zatražiti potrebne analize za potvrdu dijagnoze pneumonije. Stručnjak će vam prepisati terapiju čija jačina i dužina zavisi od uzroka, stepena i eventualnih komplikacija upale.

Najčešći razlog zašto ljudi i danas, kada su nam lekovi tako lako dostupni, umiru od upale pluća, jeste to što su nemarni prema sebi i žele sami sebe da izleče. Zanemaruju simptome, veruju da će proći brzo i da ne vredi gubiti vreme u čekaonici ispred lekarske ordinacije zbog, kako često veruju, obične prehlade. Ali, posledice mogu biti veoma teške - najčešće su gnojenje pluća, stvaranje vode, čak i akutno otkazivanje pluća.

Najbolji način da sprečite sve ovo jeste, naravno, prevencija prehlade i gripa (link ka tekstu “Prevencija je najbolji lek: Kako da sprečite kašalj na prirodan način”), kao i blagovremeno lečenje.

Čim osetite prve simptome gripa ili prehlade, reagujte. Prvi među njima su obično curenje ili zapušenost nosa, malaksalost i kašalj, sa kojima odmah treba da se uhvatite u koštac. Ispirajte nos sprejom ili fiziološkim rastvorom, odmarajte i naoružajte se dobrim preparatom za iskašljavanje.

Konsultujte se sa vašim farmaceutom prilikom odabira, a prema sopstvenim afinitetima, odlučite da li će to biti tablete, kapi za inhalaciju ili sirup. Najvažnije je da je preparat klinički ispitan, pouzdan i da sadrži sastojke koji olakšavaju iskašljavanje i izbacivanje sekreta iz grla i pluća, poput bromheksina.

Uz sve to, ispijajte tople napitke i jedite što više voća i povrća punog vitamina C i cinka, odreknite se cigareta, boravite na svežem vazduhu i u provetrenim prostorijama i verovatno ćete uspeti da izbegnete upalu plućima, ali i njene opasne komplikacije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs