Pitanje za lekara

Odgovor našeg psihologa: Nesanica, svakodnevni strah i osećaj teskobe!

Na pitanje našeg čitatelja odgovorila je Irina Radanović, dipl. psiholog - psihoterapeut Doma zdravlja Dr Ristić - MediGroup
Medicina
03:38h Autor:
Odgovor našeg psihologa: Nesanica, svakodnevni strah i osećaj teskobe!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukoliko vas nešto muči, postavite pitanje lekarima MediGroup-e: Doma zdravlja Bulevar, Doma zdravlja Jedro i Doma zdravlja Dr Ristić. Više o tome saznajte OVDE.

Pitanje za psihologa:

Poštovani, pronašao sam ovu adresu na vašoj stranici i potreban mi je ozbiljan savet. Naime, već dve do tri nedelje osećam potištenost i strašno brinem očekujući neki katastrofalan loš događaj ili situaciju s kojom neću moći da se izborim i koja će mi uništiti život. Hipohondar sam i strah me je od svega. Išao sam i na nekoliko pregleda, nalazi su bili u redu. Inače, od rođenja imam Paraparesu spastica i lečen sam u više bolnica i rh centara. Da li to može biti posledica toga? Ništa me ne veseli. Zatvoren sam i nikome ništa ne verujem. To ranije nije bio slučaj. Zaposlen sam i radim, ali nemam volje za radom. Sve mi je teško. Ponekad osetim i blago gušenje kao da nemam vazduha dovoljno. Možda zbog stresa. Ponekad imam osećaj da ću umreti. Imam 39 godina. Ni ono što sam ranije radio sad mi se ne mili, a to su putovanja i druženja. Kao da me nešto vuče nazad i ne dozvoljava mi da živim i uživam, a imam sve uslove za to. Kao da ne dozvoljavam da mi se bilo šta lepo desi. Cenjen sam i poštovan u svojoj okolini, ali nikome ne verujem. Svi se povlače i mislim da niko nikog ne želi da sluša, pa ni mene. Kad sam na poslu, malo mi je možda lakše, ali popodne je užasno. Imam i nesanicu. Pomozite, kako dalje? Koji lekovi mogu pomoći. Ne želim da živim u stalbom strahu. Hvala unapred. "Zabrinuti"

Odgovor psihologa:

Poštovani,

Potrebno je da se zbog navedenih tegoba obratite stručnom licu za pomoć. Ukoliko psihijatar proceni da vam je potrebna medikamentozna terapija, on će vam je propisati, a ujedno se obratite i psihologu radi psihoterapijskog tretmana uz koji ćete najefikasnije rešiti tegobe koje vas muče u poslednjem periodu. Srdačan pozdrav.

Irina Radanović, dipl. psiholog - psihoterapeut Doma zdravlja Dr Ristić - MediGroup

Napomena: Odgovori lekara nisu zamena za odlazak na pregled, dijagnozu ili terapiju, niti medicnsku konsultaciju. Isključivo su informativnog karaktera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs