Obratite pažnju

7 razloga zbog kojih opada kosa

Ako su uz opadanje kose vaši problemi i stalni umor i malaksalost, možda vam nedostaje gvožđe. Previše vitamina A može da uzrokuje opadanje kose, baš kako i premalo vitamina D
Nega
22:22h Autor:
7 razloga zbog kojih opada kosa
Foto: Thinkstock

Sve žene želele bi da imaju gustu kosu poput modela kuće Viktorija Sikret, ali u stvarnosti takve guste "grive" i nisu toliko česte. Dermatolozi kažu da se u poslednjih desetak godina mnoge žene žale na opadanje kose u sve mlađoj dobi, što bi se moglo da se objasni stresom, ali i brojnim drugim uzorcima.

Najčešći uzroci opadanja kose kod žena su:

1. Anemija

Ako su, uz opadanje kose, vaši problemi i stalni umor i malaksalost, možda vam nedostaje gvožđe. Posetite lekara i uradite analize kako biste saznale da li se radi o anemiji i da li treba da počnete sa uzimanjem lekova. Uz lekove, dobro je da obogatite ishranu namirnicama koje obiluju gvožđem kao što su cvekla, crni pasulj, spanać, crveno i narandžasto voće.

2. Genetika

Ne možeš za sve da kriviš sebe. U nekim slučajevima opadanja, kriva je isključivo genetika. Pogledajte kakvu kosu imaju vaša mama, baka, tetke... Ukoliko zaključite da je reč o genetici - obratite se stručnjaku koji će sa vama da razradi najbolji plan za dalje.

3. Stres

Poznato je da izrazito stresne životne situacije mogu da uzrokuju opadanje kose, ali za to može da bude kriv i stalni stres koji vas u manjim količinama prati iz dana u dan. Ako je odjednom počela da vam opada kosa, osvrnite se na svoj život u poslednjih 6 meseci i razmislite kako živite.

Znamo da je nemoguće ukloniti stres u potpunosti, ali možete da pronađete neku aktivnost koja vas uveseljava, krenete na jogu, više boravite na svežem vazduhu, više se smejete ili jednostavno da oprostite nekome na koga ste još uvek besne.

4. Ishrana sa premalo proteina

Žene koje slučajno ili namerno izbegavaju proteine, takođe mogu da pate od opadanja kose. Trebalo bi da na dan pojedu 46 grama proteina, pa se pobrinite da barem veći deo nedelje poštujete to pravilo.

5. Ishrana sa premalo vitamina D i previše vitamina A

Nove generacije opsednute su uzimanjem vitamina, ali i previše dobrih stvari može da bude loše. Dokazano je da previše vitamina A može da uzrokuje opadanje kose, baš kako i premalo vitamina D. Rešenje bi bilo da nabavite tablete koje sadrže samo vitamin D dok vam se kosa ne oporavi i da povećate unos soka od pomorandže, lososa, pečuraka, jaja, proizvoda od soje.

6. Način na koji stilizujete kosu

Mnoge žene nepotrebno tegle kosu iz dana u dan, pa tako uzrokuju njeno opadanje. Zategnute punđe, agresivno četkanje lošim četkama, čvrsti repovi i česti tretmani viklerima koje čvrsto stežete uz teme mogu i te kako da uzrokuju opadanje. Budite dobre prema svojoj kosi!

7. Problemi sa temenom

Problemi sa temenom jedan su od najčešćih uzroka opadanja kose. Ukoliko vas često svrbi teme ili imate problema sa masnom ili suvom peruti, važno je da što pre rešite svoj problem kako bi kosa mogla normalno da raste i teme da diše.

Masne peruti možete da se rešite dobrim šamponom, dok bi za suvu perut, gljivice i ostale probleme trebalo da se obratite profesionalcu. Još jedan savet - ako imate problema sa temenom nikako ne ostavljajte kosu da se osuši prirodno i pazite da šampon uvek dobro isperete.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs