Krenite sa oporavkom na vreme

Okrepljujući rituali za jutro posle novogodišnje žurke!

Pojačan osećaj žeđi, nadutost u predelu abdomena i kiselkasto-gorak ukus u ustima, propraćen padom koncentracije, stanja su koja najčešće opisuju osobe nakon veselja
Fitnes & Nutricija
11:50h
Okrepljujući rituali za jutro posle novogodišnje žurke!
Foto: Shutterstock

Iako je svaka novogodišnja noć za pamćenje, u većini slučajeva ona je praćena ritualima jela i pića koja vašem organizmu, takođe, ostaju „za pamćenje".

Uz muziku, razgovor i iskušenja podstaknuta dobrom atmosferom, količina konzumiranih jela i pića tokom dočeka Nove godine nikoga posebno ne zabrinjava. Ali, da li je li tako i dan posle? Pojačan osećaj žeđi, nadutost u predelu abdomena i kiselkasto-gorak ukus u ustima, propraćen padom koncentracije, stanja su koja najčešće opisuju osobe nakon „veselja".

Čaj za lakši san

Nutricionisti ističu da sa oporavkom treba početi na vreme. Posle najluđe noći i još luđe žurke, pre odlaska u krevet, popijte nekoliko decilitara mlakog čaja. On će učiniti noć mirnijom i pomoći će iscrpljenom probavnom sistemu, a mogu ga piti osobe svih životnih dobi. Ukoliko osećate da vam je želudac pretesan, nemojte se iscrpljivati dodatnim aktivnostima, već lagano pijuckajte čaj.

Jutarnja kura čišćenjaJutro posle žurke je vreme kada često zažalimo što smo se probudili. Ovo je idealan period da iz našeg tela očistimo sve nakupljene otrove. Supe od povrća su izvrsna prilika za dobar unos minerala i dodatni oporavak organizma. Evo nekoliko koraka kojim ćete obavljati detoksikaciju organizma i podići energiju.

- Jutro počnite svežim prirodnim sokom. Dobro će poslužiti jabuka, pomorandža, mandarina, šargarepa, paradajz ili limun. Vitamini podižu budnost, a ujedno su i dobri čistači koji oslobađaju od toksina. Posebno je koristan unos vitamina C, E i A, kao i vitamina B grupe. Savršeno piće za jutro posle je mineralna voda.

- Kako je organizmu potrebno vratiti energiju, ugljeni hidrati su veoma važni za kvalitetan doručak. Sledi, dakle, doručak uz pahuljice i integralno pecivo. Ukoliko nemate vremena, možete uzeti i suvo grožđe, smokve, bademe, lešnike, orahe...

- Tokom dana pijte mnogo čaja (zeleni, crni, kamilica) koji po želji možete zasladiti manjom količinom meda. Flavonoidi iz čaja savršeni su čistači organizma. Već nakon nekoliko šoljica telo će biti svežije, a organizam u velikoj meri oslobođen nakupljenih toksina.

Lekovite supeSupe od povrća izvrsna su prilika za dobar unos minerala i dodatni oporavak organizma. Bistre ili krem supe dobre su za želudac, a mogu nadomestiti potrebnu vodu i minerale. Supe u kesici, za koje vam nije potrebna duga priprema, svakako su vredne hvale.

Povratak u svakodnevicuAko ste baš preterali, velike pomoći nema, pa je najbolje da stoički pretrpite posledice koje nosi dan posle lude zabave. Ne preporučujemo: gladovanje kako biste se vratili u stanje pre zabave, masna i preterano slatka jela, da prespavate ceo dan dok neugodan osećaj ne nestane, da nastavite sa neprimerenim sadržajima ili da se vodite izrekom „klin se klinom izbija", kažnjavanje i oslobađanje osećaja krivice uz neumereno vežbanje.

Dan posle novogodišnje žurke hranu podelite na veći broj manjih obroka. Ako odaberete nekoliko porcija voća i povrća različitih boja, očekuje vas brz i uspešan oporavak, uz besprekornu radnu energiju koja će rasti iz sata u sat.

Dan posle žurke treba biti šaren. Što je zabava bila luđa, pomoći će šareniji tanjir (npr. šargarepa + spanać + cvekla + pirinač). Baš je bilo previše... Ako nikako ne možete da oterate mamurluk, ostaje vam čuvena rečenica „nikada više", do sledeće prilike i mirisnih i slasnih jela koja svi sa strašću očekujemo i možda se baš i zbog njih veselimo zabavama. Dijetetičari ističu kako povremena opuštenost i konzumacija jela od kojih se u svakodnevnoj ishrani suzdržavamo pomaže našem zdravlju. Ukoliko se zaustavite na vreme i stanete korak ranije, bićete nagrađeni vedrijim jutrom i prijatnijim danom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs