Obavezno pročitajte

Držite luk u frižideru? Naučnici kažu da je to pogrešno!

Bez frižidera bi se mnoge namirnice vrlo brzo pokvarile, ali za neke druge držanje na ovom mestu nikako nije pravilan odabir. Jedna od njih je i luk, koji će duže trajati ako je izvan frižidera.

Fitnes & Nutricija
18:15h Autor:
Držite luk u frižideru? Naučnici kažu da je to pogrešno!
Foto: Shutterstock

Do sada je već utvrđeno da je paradajz i tropsko povrće bolje držati izvan frižidera jer će biti ukusnije, a tu je i med koji će postati tvrd ako je na hladnom. Hladnoća će isušiti hleb, a i krompir je bolji ako je van frižidera.

Sada su naučnici proučavajući luk zaključili da pravilno skladišten može da traje mesec dana, a treba ga odložiti i na tamno i suvo mesto, najbolje u pamučnu kesicu.Plastične i zatvorene kesice nisu preporučljive jer luk mora biti na vazduhu. Takođe bi bilo najbolje da je luk na vazduhu temperature oko sedam stepeni.

A zašto nije dobro da luk bude u frižideru? Naučnici tvrde da se hlađenjem skrob u luku pretvara u šećer pa postaje mekan i gnjecav pa brže propada. Osim toga, frižider će se osećati na luk.

Ovo pravilo važi za beli ili ljubičasti luk, ali mladi luk na primer treba da bude u frižideru jer sadrži više vode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs