Koštunjavo voće mnogi izbegavaju jer obiluje kalorijama, a veoma je zdravo i vrlo je važno da se redovno konzumira u ishrani. To se posebno odnosi na orah, koji sadrži proteine, ugljene hidrate, nezasićene masne kiseline i bogat je mineralima, pre svega selenom, bakrom, cinkom, magnezijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, manganom, hlorom, vitaminima A, C, E i B (naročito folnom kiselinom).
Odlična hrana za mozak
Znamo da su orasi hrana za mozak i nije slučajno što njihovi plodovi izgledaju kao mozak. Orasi mnogo pomažu u koncentraciji iz jednostavnog razloga što sadrže mnogo korisnih supstanci. Takođe, u listovima oraha ima mnogo korisnih supstanci, posebno joda.
Evo šta sve sadrži 100 g oraha:
- 654 kalorije
- 15,23 g proteina
- 13,71 g ugljenih hidrata
- 65,21 g masti
- 6,70 g vlakana
- 0,06 g skroba
- 2,61 g šećera
- 0,08 g glukoze
- 2,43 g saharoze
- 0,09 g fruktoze
Vitamine: betain (0,30 mg), vitamin A- 20 IU, vitamin B1 (tiamin- 0,34 mg), vitamin B2 (riboflavin - 0,15 mg), vitamin B3 (niacin - 1,13 mg), vitamin B4 (holin - 39,20 mg), vitamin B5 (panteonska kiselina - 0,57 mg), vitamin B6 (piridoksin - 0,54 mg), vitamin B9 (folna kiselina - 0 mg), vitamin B12 (kobalkamin - 0 mg), vitamin C (1,30 mg), vitamin E (0,70 mg), vitamin K1 (2,70 mg).
Amino kiseline: alanin (0,70 g), arginin (2,28 g), asparaginska kiselina (1,83 g), valin (0,75 g), glicin (0,82 g), glutamin (2,82 g), izoleucin (0,63 g), leucin (1,75 g), lizin (0,42 g), metionin (0,24 g), prolin (0,71 g), serin (0,93 g), tirozin (0,41 g), treonin (0,60 g), triptofan (0,17 g), fenilalanin (0,71 g), histidin (0,39 g), cistin (0,21 g).
Masnoće: mononezasićene masti (8,93 g), polizasićene masti (47,17 g), zasićene masti (6,13 g).
Minerale: gvožđe (2,91 mg), kalijum (441 mg), kalcijum (98 mg), magnezijum (158 mg), mangan (3,41 mg), bakar (1,59 mg), natrijum (2 mg), selen (4,90 mg), fosfor (346 mg), cink (3,09 mg).