Alternativna medicina

Pobedite ekcem prirodnim putem: Neophodno je da obnovite crevnu floru!

Visoko kvalitetne fermentisane namirnice predstavljaju snažno oružje za ponovno uspostavljanje prirodne flore u crevima, a to je najefikasniji saveznik u borbi protiv hroničnih upala
Fitnes & Nutricija
08:32h Autor:
Pobedite ekcem prirodnim putem: Neophodno je da obnovite crevnu floru!
Foto: Shutterstock

Ekcem je najčešći oblik dermatitisa. Karakteriše ga hronično upaljena suva koža koja se ljušti, kao i svrab. Uglavnom se pojavljuje na licu, ručnim zglobovima i kolenima, ali ne mora nužno da znači da je ograničen na ta područja.

Bolest pogađa između tri i sedam odsto populacije, a kod više od 70 odsto pacijenata ekcem predstavlja naslednu bolest. Najčešći je među malom decom, međutim mnoga ga prerastu pre navršene druge godine. Ekcemi češće izbijaju zimi. Tačan uzrok kožnih promena nije poznat, a mogu da ih pogoršaju i emocionalni stresovi. Istraživanja pokazuju da ekcem izaziva hronična upala koja utiče na ćelije kože i uzrokuje ožiljke.

Koji pčelinji proizvod može da pomogne kod ekcema saznajte OVDE.

Među najčešće prehrambene alergene se ubrajaju: gluten, kukuruz, proizvodi od soje, konzervansi, skrob, kikiriki, jaja i pasterizovani mlečni proizvodi, kao i prerađene ili genetski modifikovane namirnice.

Obnovite crevnu floru

Obnova crevne flore je apsolutno neophodna kako bi se organizam na prirodan način u potpunosti odbranio od ekcema i hronične upale. Visoko kvalitetne fermentisane namirnice predstavljaju snažno oružje za ponovno uspostavljanje prirodne flore u crevima. U njih se ubrajaju: kiseli kupus, fermentisano voće i povrće, jabukovo sirće, kombuha, kefir, surutka.

Za šta je još dobra kombuha pročitajte OVDE.

Sve ove fermentisane namirnice sadrže enzime, probiotike i ključne aminokiseline koje pomažu da se unište patogeni mikroorganizmi i da se popravi sluzokoža creva. Svakodnevno suzdržavanje od čvrste hrane u periodu od 16:00-18:00 sati može da doprinese kvalitetnijoj skladištenju enzima u organizmu, ali i bržem oporavku creva.

Vitamin D3 je naročito važan za osobe s ekcemom ili drugim hroničnim upalnim stanjima. Vrlo korisna se pokazala i terapija UV svetlom, kao i kratkotrajno izlaganje sunčevim zracima. Svakodnevno provedite 20 do 30 minuta na suncu ili obogatite ishranu s 10.000 IJ (internacionalnih jedinica) visoko kvalitetnog vitamina D3.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs