Soja je jedna od najpopularnijih mahunarki u svetu, a najviše se konzumira u Kini i azijskim zemljama. U zapadnom svetu postala je sastavni deo veganske i vegeterijanske ishrane, a sve se češće može naći i na standardnim jelovnicima. Ipak, još uvek postoje brojne zablude o toj namirnici u koje veliki broj ljudi veruje.
Zato vam predstavljamo četiri najčešća mita koja se tiču soje i koji će vam možda zauvek promeniti mišljenje o njoj!
Mit 1: Soja nije dobar izvor proteina
Oko 100 grama soje sadrži oko 35 odsto proteina, što je više nego u kravljem mleku. Osim toga, soja sadrži sve esencijalne aminokiseline, zbog čega se njeni proteini smatraju istim kao proteini iz mesa. Ipak, tofu sir sadrži znatno manje proteina, pa ne treba izjednačavati te dve namirnice - objašnjavaju stručnjaci.
Koji su još odlični izvori proteina, pročitajte OVDE.
Mit 2: Proizvodi od soje koji imitiraju meso su hranljivi jer su vegeterijanski
Oblikovanje bilo čega što će izgledati kao pileći medaljon, kobasice ili svinjska šnicla od soje, obično podrazumeva preradu i dodavanje različitih aditiva. Mnogi od tih proizvoda zbog toga sadrže velike količine masnoća i soli, kako bi ukusom što više ličili na meso. Poput svake druge hrane, što je soja bliža svom prirodnom obliku, to je zdravija.
Mit 3: Soja uzrokuje rak dojke
Činjenica je da određenim tipovima raka dojke pogoduje hormon estrogen, kog sastojci soje u organizmu mogu oponašati, ali ne postoji direktna povezanost soje s rakom. Većina studija koja je proučavala uticaj soje na rast tumora izvodila se na glodarima, koji drugačije od ljudi metabolizuju izoflavone iz soje. U svim dugogodišnjim studijama na ljudima nije pronađena veza sklonosti raku dojke i redovnom unosu soje, već upravo suprotno - njen umeren unos smanjuje rizik od raka.
Koje vas namirnice štite od raka dojke, saznajte OVDE.
Mit 4: Soja nije za muškarce
Budući da soja može a oponaša estrogen u telu, postoji zabluda da bi kod muškaraca ishrana sa sojom mogla smanjiti ukupnu količinu muškog polnog hormona, testosterona. Ipak, to opovrgavaju kliničke studije, kao i praksa u azijskim zemljama, u kojima muškarci često jedu soju. Osim toga, dokazano je da kod pripadnika jačeg pola soja smanjuje rizik od raka prostate. Ipak, stručnjaci ističu da se ni sa jednom vrstom hrane ne sme preterivati, pa tako ni sa sojom.