Vaše srce je jedan od najvitalnijih organa u telu, ali održavanje tog mišića zdravim nije uvek lako. Prema podacima američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti zbog rizičnih faktora kao što su povišen krvni pritisak, fizička neaktivnost i prekomerna konzumacija alkohola u SAD-u svakih 40 sekundi neko doživi srčani udar. Gotovo 30 posto tih slučajeva završi smrtnim ishodom, a oko 50 posto smrti nastupi čak i pre nego što osoba uopšte stigne do bolnice. Međutim, čak i ako doživite srčani udar, postoji jedna namirnica koja može smanjiti rizik za smrt usled njega za čak 50 posto. Riječ je o čili papričici.

Itaijansko istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology, ispitivalo je uicaj čili papričica na rizik za smrt usled srčanog udara. Naučnici su analizirali podatke više od 22.800 ispitanika, među kojima su bili muškarci i žene koji su u studiju uključeni u periodu između 2005. i 2015. Njihovo zdravstveno stanje praćeno je oko 8 godina, pa je uspoređivano s njihovim navikama u ishrani. Autori studije su otkrili da su osobe koje su redovno konzumirale čili papričice, najmanje četiri puta nedeljno ili više, imale 40 posto niži rizik za smrt od srčanog udara u odnosu na osobe koje su tu namirnicu jele retko.

(Stil.kurir.rs)

Da biste bili zdravi i sprečili nastanak oboljenja, ne morate iz osnova da mnejate svoj način ishrane. Dobra vest, zar ne?!