Prema rečima nutricioniste Marije Mališeve, posle 40. godine ljudi bi trebalo da se odreknu niza namirnica, ako žele da sačuvaju zdravlje.
Ona je podsetila da se već posle 35. godine metabolizam drastično usporava, a proizvodnja kolagena smanjuje. To je doba u kojem raste rizik od nastanka čira na želucu, hipertenzije, ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti i mnogih drugih oboljenja. Zbog toga treba dobro razmisliti o ishrani, kaže ona.
Pored naših urođenih gena, svakodnevna ishrana i način života utiču na zdravlje i brzinu kojom će naše telo da srari. Ovaj proces je za žene, bez dileme, prirodni neprijatelj broj jedan. Zato, izbegavajte ovu hranu ako želite da izgledate mlađe i budete zdrave što duže:
Pržena hrana
U procesu prženja hrane emituje se puno štetnih materija. Ove supstance ne samo da povećava rizik od raka, već i ubrzavaju proces starenja ćelija u telesnim tkivima.
Osim toga, ona lako dovodi do prekomerne težine i gojaznosti. Višak masnog tkiva može uticati na metabolizam i hormonalne procese, oštetiti tkiva i rad organa.
Sokovi sa puno šećera
Studija u Velikoj Britaniji pokazala je da redovno konzumiranje šećera ne samo da povećava obim struka, već uzrokuje i prerano starenje. Elastična vlakna kože se razgrađuju, pojavljuju se bore i fleke, što posebno utiče na stariji izgled.
Ishrana sa visokim sadržajem šećera može da uspori i moždane aktivnosti, ošteti pamćenje i izazove demenciju.
Konzervirana hrana
Iako je jednostavna za upotrebu, tokom prerade se koristi mnogo štetnih aditiva, soli ili šećera. Dugotrajna upotreba konzervirane hrane nije samo vrlo štetna za zdravlje, već i ubrzava degeneraciju i starenje svih tkiva.
Proizvodi od prerađenog mesa
Prerađeni mesni proizvodi sa visokim sadržajem soli oštećuju sluzokožu želuca, povećavaju opterećenje bubrega, krvni pritisak, štete svim organima našeg tela i na kraju ubrzavaju proces starenja.