Saznajte

Pravilno uzimanje antibiotika: Samo ovako ćete izbeći posledice!

Iako pomažu organizmu da se izbori sa bakterijama uzimanje antibiotika često prate i neželjeni efekti jer oni uništavaju dobre bakterije u crevima

Lepi & Zdravi
Autor:
Pravilno uzimanje antibiotika: Samo ovako ćete izbeći posledice!
Foto: Shutterstock

Sa ledenim danima koji su nam došli, stižu nam i prehlade, virusi se lakše prenose jer pretežno boravimo u zatvorenim prostorijama, a bakterije možemo da nađemo svuda - u gradskom prevozu, kancelarijama, dečjim kolektivima...

Upravo zimski meseci su "sezona" bakterijskih infekcija i antibiotika koji obavezno idu uz njih, poneka čak i 15 dana. Iako je njihova upotreba tada neophodna, antibiotici često mogu da dovedu i do neželjenih efekata.

Iako pomažu organizmu da se izbori sa bakterijama uzimanje antibiotika često prate i neželjeni efekti jer oni uništavaju dobre bakterije u crevima. A dobre bakterije, kako znamo, imaju veliku ulogu u organizmu, pre svega što nam održavaju imunitet.

Kod uzimanja antibiotika najbitnije su dve stvari:

1.Antibiotike nikada nemojte da uzimate na svoju ruku 2.Uz antibiotike obavezno uzimajte i probiotike

foto: Shutterstock

Prvo pravilo je jasno, antibiotike u lečenje smete da uključite samo kada ih lekar prepiše. A što se tiče probitika neophodno je da počnete njihovu upotrebu u isto vreme kao i upotrebu antibiotika, ali i barem nedelju dana nakon prestanka terapije zbog produženog dejstva antibiotika. Još jedno važno pravilo, koje lekari preporučuju, jeste da između uzimanja antibiotika i probiotika napravi razmak od najmanje dva sata jer će u suprotnom antibiotik uništiti i dobre probiotske bakterije.

Još jedna dobra vest je da uzimanje probiotika, odnosno dobrih bakterija kao rezultat može da ima gubitak kilograma. One takođe reguliše zdravlje urinarnog trakta i sprečavaju nastanak infekcija.

Zahvaljujući svom sastavu, Probiotic®Forte pruža dvostruku podršku crevnoj flori. Prva linija odbrane je probiotska gljivica S. boulardii koja deluje u lumenu creva i ima fantastičnu osobinu da za svoju površinu vezuje patogene bakterije i njihove toksine i na taj način pospešuje njihovo izbacivanje iz organizma. Ova probiotska gljivica deluje na najčešće uzročnike dijareja izazvanih antibioticima kao što su Escherichia coli i Clostridium difficile, a sama je potpuno rezistentna na antibiotike, što je od ključnog značaja za efikasnost preparata.

Drugu liniju odbrane u Probiotic®-u Forte predstavljaju probiotske bakterije – laktobacili i bifidobakterije. Oni su normalni stanovnici naše crevne flore koji vezivanjem za crevni epitel obnavljaju barijeru narušenu antibioticima. Na taj način sprečavaju prodor patogenih bakterija u organizam i ponovo uspostavljaju sve regulatorne mehanizme da zaustave dijareju i prateće tegobe nastale upotrebom antibiotika.

Probiotic Forte ima dokazan kvalitet i efikasnosost jer je proizveden u saradnji sa kanadsko-francuskim Institutom Lallemand-Rosell, koji je jedan od najvećih proizvođača probiotika na svetu i prisutan je više od 80 godina na tržištu. Svaki soj probiotika koji ulazi u sastav preparata je dokumentovan i registovan u Pasterovom institutu u Parizu, što je takođe jedinstvenost Probiotica Forte.

Uz svaki antibiotik Probiotic forte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs