Nega oštećene kose

Svinjska mast za negu oštećene kose: Kako se priprema i koristi najmoćniji prirodni preparat! (RECEPT)

Kosa vam je suva i oštećena? Pogledajte kako pripremiti i koristiti svinjsku mast. Kosa će vam biti bujnija i svilenkastija

Lepi & Zdravi
10:38h Autor:
Svinjska mast za negu oštećene kose: Kako se priprema i koristi najmoćniji prirodni preparat! (RECEPT)
Kosa, Foto: Shutterstock

Svinjska mast je lekovita i može da pomogne kod mnogih problema. A još jedno njeno učinkovito dejstvo je dejstvo na kosu.

Oštećena kosa

Pre svega je potebno da razumeš razloge i uzroke suve kose i da preduzmeš sve akcije koje mogu da ti pomognu da dobiješ kosu o kojoj toliko dugo sanjaš.

Tvoja kosa može biti suva jer koža glave ne proizvodi dovoljno ulja za vlaženje kose. Kosa nema prirodno podmazivanje. Oslanja se na ulja napravljena u korenu kose kako bi kosa bila vlažna i sjajna. S godinama kosa proizvodi manje ulja.

Svaki lanac zdrave kose ima zaštitni sloj koji se zove kutikula, koji štiti kosu od vrućine i oštećenja od sunca. Kada je katikula zdrava, slojevi čvrsto leže zajedno i zadržavaju vlagu. Kada se slojevi kutikule razdvajaju i odstranjuju od dlake, ugrožena je njena sposobnost zadržavanja vlage.

Nikad vam ne bi palo na pamet: Evo zbog čega vam se kosa lomi i izgleda očajno!

Oštećena kosa
Oštećena kosafoto: Profimedia

Oštećena kosa može da ti zadaje veliki problem, jer ne umeš da se izboriš, a čini ti se da što se više trudiš, kosa postaje još više oštećena i suva. Veoma je važno da neguješ kosu kako treba. Pomisli samo koliko često koristiš fen za kosu, ili presu kako bi ispeglala svoju tako lepo kovrdžavu kosu, koju ti je priroda dala. Budi iskrena pa odgovori sebi kada si poslednji put išla kod frizera i sredila svoje krajeve. Koje šampone koristiš? Da li su to šamponi sa jakim hemikalijama, ili prirodni bez sulfata i parabena?

Ovo su samo neke od stvari koje tvoje kosu mogu dodatno da isuše a ti i dalje misliš da je neguješ kako treba.

10 zdravstvenih koristi koje pruža goveđi loj: Sprečava rak, daje energiju, skida kilograme!

Svinjska mast
Svinjska mastfoto: Shutterstock

Kako upotrebiti svinjsku mast?

Svinjsku mast za kosu treba da ispereš kroz devet voda; Nemoj da je nanosiš direktno na koren kose, jer bi se na taj način izmastio;

Najbolje je da svinjsku mast za kosu nanosiš pažljivo na dlaku;

Svinjsku mast za kosu nanosiš do 2 cm od korena kose.

Svinjska mast u 9 voda

Da bi svinjsku mast za kosu mogla da koristiš, neophodno je proprati je, i to u devet voda.

Sada se pitaš zbog čega je to važno? Osnovni razlog za to je da na taj način se spiraju sve nečistoće u masti, koje nastaju tokom otapanja. Na ovaj način dobićeš čist proizvod i moći ćeš da koristiš svinjsku mast za kosu, bez ikakvih nečistoća.

Kako se koristi svinjska mast za kosu

Način pripreme svinjske masti za kosu:

Uzmi jednu kašiku masti ili već koliko misliš da će ti biti potrebno za kosu. Stavi u šolju, a zatim sipaj malo vode u mast i malo promešaj kašičicom. Zatim tu vodu prospeš, sipaš novu, čistu vodu i opet promešaš. Ovako ćeš redom ponavljati postupak kroz devet voda. Svinjsku mast za kosu pereš isključivo kroz hladnu vodu.

Kada prospeš deveti put vodu, tvoja svinjska mast za kosu je spremna i možeš da je koristiš. Nakon ovog ispiranja ona dobija izgled šlaga i možeš da je koristiš lako i jednostavno u svom tretmanu.

Nanosi se na prljavu kosu i ostavi da stoji pola sata. Nakon ovog vremena kosu ćeš oprati, kao i obično svojim omiljenim šamponom. Najbolje je da to bude neki hranljivi šampon, kao što je šampon od belog luka ili onaj od koprive.

foto: Shutterstock

Za ispiranje kose najbolje je da koristiš čaj od kamlice - količinu ćeš odrediti sama, u zavisnosti od dužine i gustine tvoje kose.

Nakon samo nekoliko tretmana sa svinjskom mašću za kosu primetićeš kako se kvalitet kose popravio i kako tvoja kosa izgleda zdravo.

Tretman svinjske masti za kosu možeš da koristiš bez obzira da li je tvoja kosa plava ili crna, bez obzira da li je farbana ili ne, a ima jednako dobar efekat kod svakog tipa kose, bilo da je reč o debeloj ili tankoj kosi.

Osim što utiče na sjaj, kvalitet i elastičnost kose, svinjska mast sprečava dalja oštećenja kose, bez obzira da li govorimo o oštećenjima usled sunca ili drugih jakih hemikalija koje koristiš na svojoj kosi.

Ukoliko želiš, slobodno možeš da dodaš u svinjsku mast za kosu i druge sastojke, kako bi dobila još bolji efekat na kosi. Možeš da dodaš eterična ulja koja u isto vreme dobro deluju na kosi ili biljna ulja koja u sebi sadrže sastojke koji hrane kosu.

Takođe, nemoj da greješ mast i da je koristiš vrelu na kosi, niti direktno iz frižidera. Kada izvadiš mast iz frižidera ostavi da stoji pola sata na sobnoj temperaturi.

Nega kose tokom hladnijih dana: Poslušajte ove savete i kosa vam neće opadati!

Negovana kosa
Negovana kosafoto: Shutterstock

Ne brinite zbog mirisa – svinjska mast za kosu se nanosi pre pranja, tako da ćeš biti sigurna da se neće osećati.

Nekoliko stvari može oštetiti tvoju kosu:

Prekomerno i prečesto pranje kose ili upotreba jakog šampona koji uklanja prirodna ulja kose;

Koristiš jake proizvode za kosu – posebno kod proizvoda koji sadrže alkohol na prvom mestu;

Koristiš često fen za kosu, figaro, kao i presu za kosu;

Kosa ti je prečesto izložena suncu, vetru ili suvom vazduhu;

Primena hemijskih tretmana, uključujući i često farbanje kose.

Jednostavna rešenja za suvu kosu:

Peri kosu ređe. Dovoljno je da pereš kosu dva do tri puta nedeljno, a ne da je maltretiraš svakodnevnim pranjem. Kao bonus, kada manje pereš kosu, samim tim je i tvoja potreba za fenom manja.

Koristi blagi šampon koji je napravljen posebno za suvu kosu, bez silikona i parabena

Koristi proizvode za kosu koji nemaju alkohol;

Masiraj kosu sa uljem jojobe ili kokosovim uljem u kožu zbog vlage;

Nanesi svinjsku mast za kosu, na krajeve svoje kose.

Šampon ne koristi 8 meseci, a kosa joj je glatka i sjajna: Evo u čemu je tajna! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs