Obratite pažnju

U ovim situacijama ne smete da koristite sodu bikarbonu!

Iako je prilično dobra za negu kože, soda eliminiše prirodne kiseline na koži, čime se stvaraju pogodni uslovi za širenje akni
Lepi & Zdravi 16.11.2016. - 10:45h Autor: stvarukusa.rs
Foto: Thinkstock

Verovatno znate za brojne fenomenalne namene sode bikarbone koje prevazilaze njenu u potrebu u kulinarstvu, piše Stvarukusa.rs.

 

Ova namirnica vam, između ostalog, može pomoći u održavanju higijene u domaćinstvu i nezi lepote. Međutim, u nekim situacijama je ipak treba izbegavati.

 

Evo kada soda bikarbona nije idealno rešenje

 

1. Da li često patite od gorušice? Soda bikarbona je u tim situacijama izuzetno efikasan lek, ali ne treba preterivati. Ako vas često muče ovi problemi, ipak se obratite lekaru.

 

2. Iako je soda bikarbona odlična za čišćenje domaćinstva, nemojte je koristiti na posudama od aluminijuma. Može doći do neželjenog dejstva i na posuđu se mogu pojaviti mrlje.

 

Lečenje sodom bikarbonom: Terapija koja čisti telo od teških bolesti! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

3. Ako stavite samo otvorenu kesicu sode bikarbone u frižider ili je sipate u posudicu, neće biti tako delotvorna u neutralisanju neprijatnih mirisa. Za najbolji efekat je potrebno posuti sodu po poslužavniku i držati ga na jednoj polici frižidera. Međutim, tako ćete zauzeti veliku površinu u frižideru i biće manje mesta za druge namirnice.

 

4. Verovatno znate da vam soda bikarbona može poslužiti da ugasite zapaljeno ulje. Međutim, to nije jednostavan postupak. Čak i ako imate u blizini veliku količinu sode bikarbone, ne postoji sigurna razdaljina s koje biste mogli da pospete sodu po tiganju ili šerpi koja gori. Zbog toga zaboravite na ovu ulogu sode bikarbone i nabavite efikasan aparat za gašenje požara koji će vam uvek biti pri ruci.

 

5. Soda bikarbona ima brojne korisne primene u nezi tela. Međutim, s obzirom da je alkalna supstanca, ne preporučuje se u lečenju akni. Naime, soda eliminiše prirodne kiseline na koži, čime se stvaraju pogodni uslovi za širenje akni.

 

6. Možda deluju slično, ali soda bikarbona i prašak za pecivo nemaju isti efekat. Oba proizvoda stvaraju ugljen dioksid u određenim uslovima, čime daju odličnu teksturu pecivima. Međutim, soda bikarbona reaguje sa kiselinama koje se već nalaze u hrani. S druge strane, prašak za pecivo u sebi ima kiselinu. Zbog toga nisu dobra međusobna zamena.

 

Jetra propada bez prethodnih simptoma: Najlakši način da sačuvate ovaj važan organ!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs