Vratite se osnovama

Koža bez bora, kosa kao griva, zdravi kao dren: Sve primene svinjske masti! (RECEPTI)

Svinjska mast ne menja svoj strukturalni sastav čak ni pri temperaturi od 250 stepeni, pa samim tim i hrana koja se priprema na svinjskoj masti ne upija toliko štetnih slobodnih radikala i ne menja svoj osnovni sastav
Lepi & Zdravi
12:32h Autor:
Foto: Shutterstock

Vekovima je u našoj tradiciji svinjsko meso, slanina i svinjska mast, čvarci i mnogi drugi proizvodi od ove vrste mesa, bilo omiljena hrana.

 

Saveti monaha Gavrila za lečenje biljkama: Evo zašto su ljudi nekad bili mnogo zdraviji!

 

Sa napretkom nauke, čini se kao da čitavo čovečanstvo pomalo nazaduje. Jer ono što je nekada bilo poželjno u ishrani, danas se smatra vrlo nezdravim i obrnuto.

 

Ali, da ne bismo sada raspravljali o tome da li je svinjska mast štetna ili ne, možda je bolje da se zapitamo zbog čega je jedno od omiljenih jela naših roditelja ili baka i deka bila upravo svinjska mast namazana na parče domaćeg hleba i posuta sa malo aleve paprike?

 

Biće i onih koji će reći da su bili siromašni i da su morali da se snalaze, što je donekle istina. Ali, prisetite se od čega su bolovali naši preci? Gotovo ni od čega.

 

Umirali su u starosti, bez raznih vrsta karcinoma, bez povećanog pritiska, srčanog udara i mnogih drugih oboljenja koja su postala naša svakodnevica. A naši preci nisu koristili ni suncokretovo, ni maslinovo, ni ulje od semenki grožđa, a ni mnoge druge vrste jestivih ulja koja mi danas obilato koristimo u svakodnevnoj ishrani.

 

Strah i trepet za rak i holesterol: Svaki dan po šoljica - čudo za čitav organizam!

 

 

Naši preci su jela isključivo pripremali na svinjskoj masti.

 

Evo i zvaničnih podataka do kojih je došla savremena nauka, a vi sami procenite da li je svinjska mast zdrava i poželjna u ishrani ili ne:

 

- Smatra se da svinjska mast sadrži čak 60 odsto takozvanih monozasićenih masti i to mahom oleinske kiseline. Oleinska masna kiselina pospešuje rad srčanog mišića, reguliše nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara. Poređenja radi, u puteru postoji manji procenat mononezasićenih masnih kiselina i to oko 45 odsto.

 

- Svinjska mast ne menja svoj strukturalni sastav čak ni pri temperaturi od 250 stepeni, pa samim tim i hrana koja se priprema na svinjskoj masti ne upija toliko štetnih slobodnih radikala i ne menja svoj osnovni sastav.

 

Svinjska mast se vrlo često se koristi i kao lek, ali i u kozmetičke svrhe, to jest za negu kose i pripremu raznih domaćih krema za lice i ruke.

 

Dijeta Novaka Đokovića: Budite mršavi, a jaki!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Svinjska mast kao lek

 

Za lekovitost svinjske masti su vrlo dobro znale naše bake i prabake, pa i naše mame, a naročito su je koristile kao lek za svoje mališane. Da bi se svinjska mast koristila kao lek ili sredstvo za negu lica, neophodno je preprati je.

 

Taj proces je, zapravo vrlo jednostavan: sipate mast u posudu, dodate par kapi vode, promešate, prospete vodu. Sve to ponovite ukupno devet puta, a nakon toga se može koristiti kao lek. Naime, ovim procesom se spira sve ono što ne doprinosi lečenju, a čega ima u svinjskoj masti, iako nije lako uočljivo.

 

Reč je na prvom mestu o soli, ali i o ostacima prženja slanine i čvaraka. Nakon što preperete svinjsku mast dobijate penastu masu, koja pomaže kod kijavice, zapušenog nosa, ali i bronhitisa. Jednostavno, stavite vašem deteu malo svinjske masti u nos ili namažite njegove grudi ukoliko ima bronhitis.

 

Svinjska mast kao lek u slučaju bronhitisa se mora pažljivo primenjivati, jer ona deluje tako što zatvara pore i praktično na taj način zagreva organizam koji potom otapa sekret, kako bi se lakše iskašljavao. Zato je vrlo važno voditi računa da osoba kojoj mažete svinjsku mast na grudi nema povišenu temperaturu.

 

Britanski kardiolog uzburkao javnost: Masti čuvaju zdravlje, goji nas samo ovo!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Svinjska mast kao lek se koristi i za ni malo prijatno ginekološko oboljenje poznato kao "belo pranje". Takođe, neophodno je da svinjska mast bude domaća i preprana u devet voda, kao što je opisano. Potom se svako veče tako pripremljena svinjska mast stavi na vatu ili uložak i ostavi da odstoji preko noći. Smatra se da ovaj tretman treba ponoviti najmanje deset puta između dva menstrualna ciklusa.

 

Svinjska mast za kosu

 

Možda će vam zvučati čudno, ali svinjska mast je odlična za suvu kosu. Osobe koje je koriste kažu da nakon nanošenja svinjske masti njihova kosa postaje lepršavija i bujnija.

 

Što se načina korišćenja tiče, najbolje je svinjsku mast naneti na prljavu kosu, neposredno pred pranje, a nakon pranja kosu isprati čajem od kamilice. Svinjska mast za kosu ima najbolji efekat kada se primenjuje na suvu, svetlu kosu.

 

Iskustvo žene koja sama pravi šampon: Kosa mi sad sija i raste kao luda! (RECEPT)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Svinjska mast za kožu

 

Smatra se da ukoliko imate bubuljice na koži koje ne prolaze već neko vreme, možete da ih namažete prepranom svinjskom mašću i one će nestati. Nekada su žene koristile prepranu svinjsku mast za negu ispucalih peta, laktova i kože ruku.

 

Svinjska mast za lice

 

Kada je u pitanju korišćenje svinjske masti za lice, imajte na umu da su žene nekada takođe imale lepu kožu lica, iako nije bilo krema kao danas. U tu svrhu je korišćena svinjska mast i to kao osnovna komponenta za domaće kreme za lice.

 

Kako svinjska mast ima prilično neprijatan miris, obično joj se dodaju soda bikarbona, parfemi, a neretko i biljke poput nevena ili kamilice. Domaće kreme pripremljene od svinjske masti se preporučuju za negu suve kože.

 

Zlatni saveti dermatologa iz Njujorka: Ovako se negujte i problemi sa kožom će postati prošlost!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs