Obratite pažnju

Sede vlasi kod sve mlađih žena: Top 3 uzroka zašto vam kosa beli pre vremena!

Vlasi kose postaju sede kada telo proizvodi manje melanina, pigmenta koji se inače nalazi u folikulu dlake, a zbog čega dolazi do toga, pročitajte u nastavku
Lepi & Zdravi
16:38h Autor:
Sede vlasi kod sve mlađih žena: Top 3 uzroka zašto vam kosa beli pre vremena!
Foto: Shutterstock

Pojava sedih vlasi nikome nije prijatna, a evo od čega sve zavisi ta pojava i šta možemo da uradimo da bismo se bolje osećali u svojoj koži, jer ponekad do ove promene dolazi jako rano, kod nekih već u dvadesetim.

Vlasi kose postaju sede kada telo proizvodi manje melanina, pigmenta koji se inače nalazi u folikulu dlake. Kako starimo, enzim katalaza nema isto delovanje, pa kosa ostaje svetla.

Kosa sedi zbog prirodnog nakupljanja vodonik-peroksida u folikulima, a kada enzim katalaza više ne deluje kao što treba, kosa ostaje seda. Ta pojava češće se događa kod starijih ljudi, ali može biti uzrok sedih vlasi i kod onih koji su dvadesetim.

Sve u svemu, od sledeće tri stvari zavisi da li će i kada vaša kosa osedeti:

Čista magija jeftine namirnice: Doktor otkriva kako da vratite sedoj kosi boju! (VIDEO)

GenetikaKao i kod mnogih drugih stanja, genetika igra veliku ulogu. Ako vaša majka, deda ili baka imaju već dugi niz godina sede vlasi, veća je šansa da će se i vama dogoditi isto. Takođe, genetičko nasleđe će odrediti jačinu i boju sedih vlasi, odnosno hoće li biti više srebrne ili bele.

Bolesti koje utiču na sede vlasiVrlo retko se dešava da se seda kosa u mladosti povezuje s medicinskim stanjima poput nedostatka vitamina B12, vitiligom, problemima sa štitnom žlezdom ili anemijom.

Još jedan razlog da prestanete da pušiteNeke studije pokazale su da pušenje može negativno da utiče na raniju pojavu sedih vlasi, pa u tom slučaju imate još jedan motiv da se oslobodite te opasne navike. Studija iz 2010. objavljena u National Center for Biotechnology Information pokazala je da pušači imaju dva i po puta veću šansu da osede pre 30. godine, nego što je to slučaj sa nepušačima.

Sa 82 godine nije imala sede: Recept za sok čuvene doktorke Vigmor! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs