Naučnici otkrili

Kako da doživite duboku starost: Recept za dug i srećan život!

Malo je stogodišnjaka u svetu, pa je lako izvući njihove zajedničke karakteristike
Lepi & Zdravi
17:46h Autor:
Kako da doživite duboku starost: Recept za dug i srećan život!
Foto: Shutterstock

Naravno da nisu samo tri uslova dovoljna za dugovečan život, ali je istraživanje dugovečnosti prilično lako jer je stogodišnjaka malo u svetu.

Naučnici su počeli da ispituju šta je zajedničko onima koji su dočekali duboku starost i izgled, da je jedan od ključnih preduslova za prekoračenje stote pol, jer, 62 od 65 superstogodišnjaka u Americi su - žene.

Naučnici širom sveta pokušavaju da na osnovu zajedničkih karakteristika dugovečnih ljudi nađu šta je ono što može da pruži veće šanse za dug i zdrav život.

Istražujući super stogodišnjake zaključeno je da su oni koji su bili veoma fizički aktivni i vežbali redovno (bez obzira na vrstu fizičke aktivnosti) doživeli duboku starost.

Prednost koju daju voću i povrću u ishrani u odnosu na meso još je jedna zajednička osobina dugovečnih, kao i izražena društvenost - svi superstogodišnjaci su negovali čvrste porodične i društvene veze. Čak i telesna građa, ako je suditi po istraživanjima, ima određenog uticaja na dugovečnost - dublju starost u proseku doživljavaju osobe sitnije i nežnije građe.

Ključ večne mladosti: 15 manje poznatih trikova da produžite svoj život!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ipak, čini se da je najsnažniji pojedinačni element, ipak, genetika.

Kada je u pitanju geografska raspoređenost, većina najdugovečnijih živi u hladnijim krajevima, ali većina starijih od 110 godina živi prilično blizu ekvatorijalnog pojasa.

Još jedan proveren način da dosegnete dugovečnost jeste da se okružite biljkama, u što prirodnijim uslovima, sa što manje zagađenja iz vadzuha i zemlje. Birajte radije da živite u ruralnim oblastima, bliže divljini, jedite što manje prerađenu, a izbegavajte ili potpuno izbacite industrijsku hranu.

Beli luk je namirnica čije su super moći dokazane: od snižavanja krvnog pritiska, šećera u krvi, poboljšanja cirkulacije do jačanja imunog sistema.

Pitali su Dalaj Lamu šta ga najviše iznenađuje: Njegov odgovor je oduševio!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada se uporede svi podaci, čini se da je svim stogodišnjacima zajedničko jedno - uživanje u životu. Jednostavan život ispunjen uživanjem i zadovoljstvom sobom izgleda je preduslov za dugovečnost.

Ako ste nesrećni, ili se vaša energija troši na stvari koje izazivaju više stresa nego zadovoljstva, vaš imuni sistem će patiti i raditi loše, zaključuju naučnici koji se bave ispitivanjem medicinskih osnova dugovečnosti. Što više paničite oko svakodnevnih stvari i „sitnih" problema, više energije vašeg tela odlazi na borbu sa tim stresom i manje energije ostaje za sve ostalo.

Pre depresije, obavezno proverite da niste okruženi idiotima: 10 citata Sigmunda Frojda!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs