Praktični saveti

Iskoristite upotrebljene kesice čaja na 10 načina

Iskorišćene vrećice ovog lekovitog napitka mogu pomoći kod natečenih podočnjaka, crvenila očiju, zubobolje, čišćenju mrlja u wc šolji i u još mnogim drugim potpuno neočekivanim situacijama u domaćinstvu i kod raznih vrsta bolova
Lepi & Zdravi
08:42h
Iskoristite upotrebljene kesice čaja na 10 načina
Foto: Thinkstock

Na lekovitost najfinijih napitaka pripremljenih od čudotvornih listića i te kako smo dobro upućeni, ali zanimljivo je kako iskorišćene vrećice čaja mogu odlično da posluže u potpuno neočekivanim situacijama u domaćinstvu i u samopomoći kod raznih vrsta bolova. Osim toga, najdelotvorniji učinak čaja je, kako tvrde kineski doktori, stavljanje vrećica u jastuk, što pomaže da se budimo čiste glave i brže mislimo. Otkrijte na koje još načine možete da pametno iskoristite ove kesice.

1. Ublažite natečene podočnjake i crveniloIskorišćenu kesicu čaja umočite u hladnu vodu, isciedite i stavite kao obloge na očne kapke. Čaj deluje umirujuće na kožu, uklanja otočenost podočnjaka i smiruje crvenilo očiju nakon napornog radnog dana.

2. Uklonite akneKesicu čaja ostavite u hladnoj vodi nekoliko minuta i potom je stavite na mesto upale. Umirujuća svojstva čaja brzo i efikasno će delovati na bolno područje i, barem, trenutno smiriti aknu.

3. Umirite bolne ranice u ustimaU toploj vodi natopite kesicu čaja i neoceđenu je stavite na bolno područje u ustima. Lekovita svojstva koje imaju listići čaja delovaće antiseptički i umirujuće na bolno područje. Ukoliko imate problema sa osetljivim zubnim mesom, možete ponoviti isti postupak.

4. Ublažite zuboboljuČaj sadrži tanine koji mogu ublažiti bol. Zamrznite vrećicu crnog ili zelenog čaja, stavite na bolan zub i držite nekoliko minuta. Ponovite isto dok se bol ne smiri.

5. Uklonite mrlje u WC školjciTamne mrlje na dnu školjke možete efikasno da očistite ako iskorišćene vrećice čaja jednostavno ubacite da odstoje nekoliko minuta. Ukoliko se radi o tvrdokornim glekama, postupak je potrebno ponoviti najmanje tri puta tokom dana.

6. Nahranite biljkeĐubrivu koje koristite za poboljšanje rasta biljki dodajte sadržaj nekoliko vrećica čaja, dobro izmešajte i koristite za hranjenje biljki. Osim toga, kako bi što duže održali vlažnost zemlje, vrećice čaja umočite u vodu i složite ih oko stabljike u saksiji. Ovo je izvrstan način da sačuvate biljke u životu kada ste na nekoliko dana odsutni od kuće.

7. Marinirajte mesoKod pripreme roštilja, meso je važno marinirati jer inače postane tvrdo i suvo, a uz pomoć nekoliko vrećica čaja možete ga lako omekšati. Sadržaj vrećice naspite u mešavinu marinade i u njoj držite meso 2-3 sata Čaj će mesu dati poseban ukus i održaće ga svežim.

8. Očistite prozoreČaj može ukloniti masnoću i prljavštinu sa prozora. Napravite ga od već iskorišćne vrećice, ohladite i sadržaj ulijte u bočicu sa raspršivačem i jednostavno koristite za pranje prozora.

9. Osvežite ormar i cipeleKako biste uklonili neugodne ustajale mirise iz ormara, u njega stavite tanjir sa nekoliko iskorišćenih vrećica čaja koji će upiti neugodne mirise i vratiti svežinu odeći. Neugodne mirise iz cipela lako možete da uklonite ako ostavite vrećicu čaja u cipelama preko noći.

10. Uživajte u "manje grešnom" pićuUkoliko želita da uživate u alkoholnim i bezalkoholnim pićima, a ujedno ste svesni njihovih negativnih posledica na stanje organizma, zavarajte se jednostavnim trikom. Iskorišćenu vrećicu čaja prelijte 1 dcl tople vode i dodajte u dvostruko veću količinu pića. Na ovaj način ćete smanjiti kalorije i šećer, a ukus pića poboljšati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs