Obratite pažnju

Šta se dešava u telu kada vas ujede komarac: Običan ugriz ili nešto mnogo opasnije?

Iako ujed komarca obično izaziva samo izbočinu i svrab koji može da traje i po nekoliko dana, važno je da znate da komarci mogu izazvati nekoliko alergijskih reakcija, ali i zaraznih bolesti
Lepi & Zdravi
19:12h Autor:
Šta se dešava u telu kada vas ujede komarac: Običan ugriz ili nešto mnogo opasnije?
Foto: Shutterstock

Sa dolaskom leta dolaze i češći odlasci u prirodu, noćne šetnje, otvoreni prozori, a sa svim tim lepotama, nažalost, dolaze i komarci.

Neprijatno zujanje, a zatim svrab ili peckanje nakon ujeda iritiraju baš svakog čoveka, ali postoji nešto što bi svako od nas trebalo da zna - šta se zapravo dešava u telu kada vas ovaj insekt ujede i kada je ugriz komarca bezopasan, a kada treba dobro obratiti pažnju.

Za početak, evo kako komarac uspe da se dočepa vaše krvi: Ujedaju isključivo ženke i to tako što ustima probijaju kožu i pronalaze kapilare najbliže površini kože, objašnjava Džonatan Dej, profesor entomologije sa Univerziteta Florida.

Telo je prepuno otrova iz životne sredine: Očistite ga jednom namirnicom!

"U toku procesa probijanja kože, komarac ispušta pljuvačku ispod kože čoveka. Njegova pljuvačka sadrži proteine koje ljudski organizam prepoznaje kao strane supstance, što odmah izaziva reakciju u vidu svraba, vreline ili otoka", kaže Dej.

Iako ujed komarca obično izaziva samo izbočinu i svrab koji može da traje i po nekoliko dana, važno je da znate da komarci mogu izazvati nekoliko alergijskih reakcija, ali i zaraznih bolesti, kao što je encefalitis (zapaljenje mozga) i virus Zapadnog Nila.

Evo i kako da otkrijete da li je u pitanju nešto opasnije:

Da bi se pojavili prvi simptomi kontakta sa komarcem, mora proći 6 sekundi.

Po receptu starog pčelara: Najefikasniji lek za ujed insekata!

Normalna reakcija: Simptomi se manifestuju kroz najduže 48 sati, a zatim izbočina roze boje i svrab nestaju. Dok ne prođe, svrab se može tretirati aloje verom, medom, bosiljkom, mada ga na našim prostorima ljudi uglavnom neutrališu nanošenjem alkohola ili rakije na kožu.

Alergijska reakcija: Ukoliko vam blizu mesta ujeda izađu modrice, svrbi vas velika površina, javlja se šištanje u grudima ili teško disanje, grlo vam otiče ili se pojavljuje koprivnjača, sve su to znaci da ste alergični na ujed komarca. U tom slučaju treba da se javite lekaru, kako biste dobili pravu terapiju.

Znaci zarazne bolesti: Teške glavobolje, temperatura, osip, mučnina, umor i bolovi u telu prvi su pokazatelji zaraznih bolesti koje prenose komarci. Ako primetite ove simptome, nikako ne odlažite posetu lekaru i ne lečite se sami, već hitno posetite dežurnu zdravstvenu ustanovu!

Ne tuširate se svaki dan, ne perete kosu redovno: Evo šta radite svom telu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs