Ruska travarka Elena Feodorova Zitseva tvrdi da će nas korov spasiti od bolesti. Ona se kune u ove tri biljke: čičak, pirevinu i maslačak.

Od ova tri korova može da se napravi čaj, a njihova kombinacija donosi telu apsolutno zdavlje.

Pirevina

Pirevina je ozloglašen korov koji nam je Bog bukvalno bacio pod noge. Ne postoji ni jedna bašta bez pirevine.

Pirevina je veoma korisna za telo. Pogledajte samo mačke i pse koji često znaju da pasu pirevinu. Za čoveka je ovaj korov neprocenljiv jer obnavlja poremećen metabolizam.

Čaj od pirevine sanira ciste, urinarne infekcije, izbacuje kamenje iz bubrega i žučnim kesama, leči bolesti pluća, hroničnog bronhitisa, crevnih bolesti, dijabetesa, hipertenziju.

Jednostavno ne postoji kontradikcija kada se koristi pirevina. Zdravija je i ukusnija od pšenice. Od suvog korena se može napraviti i kafa ili kaša, a oni koji su živeli u ratno vreme dobro se sećaju ukusa ove biljke.

profimedia0087299194.jpg
Foto: Profimedia

Maslačak

Maslačak je takođe korov. U rano proleće neophodno je obrati mlade listove maslačka, potopiti ih vodu da bi se oslobodili gorčine pa od njih napraviti salatu.

Od ovog lišća se može skuvati i čorbica, a koren može da se ispeče sa krompirom.

Lišće maslačka leči anemiju, bolesti želudca i jetre, artritis, osteoporozu, upalu limfnih čvorova...

U jesen ako vidite maslačak koji nije procvetao, iskopajte koren i osušite ga - to je čisto blago.

profimedia0133797149.jpg
Foto: Profimedia

Čičak

Čičak je u stanju da dovede u red dijabetes, bronhitis, artritis, reumatizam, osteoporozu, frakture kostiju, herniju, retke bolesti i td. 

Koren čička sprečava grip i normalizuje temperaturu. Čaj od korena čička i cveta lipe uspešno leči prehladu i grip.

Od suvog i mlevenog korena čička može da se peče hleb i kuva kaša, a od lišća da se napravi ukusna čorbica ili salata.

Elena Feodorova Zitseva savetuje da se korenje ovog korova vadi u rano proleće, ali može i u jesen. Da se prirodno suši, zatim melje i koristi za kuvanje kaša, kafe i pravljenje hleba.

Kako kuvati čaj od korenja ovog korova?

Elena preporučuje da uzmete supenu kašiku suvog i mlevenog korova jedne biljke i potopite je u 400 ml ključale vode. Pustite da čaj vri 10 minuta a zatim ga sklanjate sa ringle. Ostavite čaj da odstoji dva sata i pijete po pola šoljice tri puta dnevno, pre svakog obroka.