Aleksandar Mjasnikov, poznati ruski kardiolog, neretko razbija mitove o zdravoj ishrani, a posebno se se osvrnuo na gotova jela, koja su konzervirana. Naime, nedavno je otkrio da se u njima može naći botulinski toksin, te postoji mogućnost na ova supstanca, čak i u malim količinama , izazove trovanje.
"Zašto toliko ljudi koristi gotovu hranu ili koristi dostavu gotove hrane? Da, možda je praktično. Ali, svaka isporučena hrana ili ona koju kupite pripremljenu u marketu predstavlja pretnju od trovanja hranom. Možete sami da pripremite bilo koje jelo za to vreme dok čekate dostavu. Nemate vremena za kuvanje ili ste lenji da petlajte po kuhinji? Onda budite spremni za nevolje. To je cena za udobnost", istakao je dr Mjasnikov na svom Telegram kanalu.

Botulinski toksin je okarakterisao kao "potencijalno oružje bioterorizma". Objasnio je kako ova supstanca prozvodi bakterija klostridijum botulinum. A otkrio je da se najčešće nalazi u nepropisno konzerviranoj ili vakumiranoj hrani, u konzervama kukuruza, graška i mahunarki, te u konzervama ribe.
"Ako želite da se zaštitite, obavezno zagrejte sadržaj konzervirane hrane najmanje 10 minuta. Prodinstajte u tiganju. Ako ste lenji i za to, onda rizikujte", naglašava ruski kardiolog.

Simptomi botulizma
Botulizam je bolesti koju izaziva trovanje botulinskim toksinom, a simptomi su najuočljivji od 12 do 16 sati nakon konzumiranja zaražene hrane, iako se ponekad mogu javiti već i u roku od pola sata.
"Tada slabost napreduje i simptomi se spuštaju - na ruke, grudni koš - pa otud i paraliza respiratornih mišića, zbog čega takvi pacijenti završe na mehaničkoj ventilaciji", zaključio je dr Mjasnikov.
Vučević sa Ilonom Maskom u Jelisejskoj palati: