8 sigurnih načina pomoću kojih pokrećemo metabolizam čim ustanemo: U većinu njih se kune i Novak Đoković

Važno je odmah nakon buđenja pokrenuti metabolizam, a ovo je sigurnih 9 koraka

Lepi & Zdravi
09:30h Autor:
8 sigurnih načina pomoću kojih pokrećemo metabolizam čim ustanemo: U većinu njih se kune i Novak Đoković
Foto: GAMR / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ubrzavanje metabolizma čim se probudimo može značajno doprineti boljoj energiji tokom dana i efikasnijem sagorevanju kalorija. Evo osam sigurnih načina koji vam mogu pomoći da pokrenete svoj metabolizam odmah nakon buđenja, a mnoge od ovih tehnika koristi i Novak Đoković kako bi održao vrhunsku formu:

1. Popijte čašu vode sa limunom:

Nakon noći bez unosa tečnosti, organizam je blagom stanju dehidracije. Čaša vode odmah sa limunom po buđenju pomaže hidrataciji, što ubrzava metabolizam i poboljšava probavu.

Voda
foto: Lysenko Oleksandr / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Vežbajte sklekove:

Fizička aktivnost ujutru je jedan od najbržih načina da aktivirate metabolizam. Sklekovi ne samo da jačaju mišiće, već podstiču ubrzano sagorevanje kalorija i pospešuju cirkulaciju.

Vežbanje, Sklekovi
foto: Shutterstock

3. Jedite doručak bogat proteinima:

Proteini zahtevaju više energije za varenje, čime se ubrzava metabolizam. Jaja, jogurt, ili proteinski šejk su odličan izbor za početak dana.

Proteini
foto: Shutterstock

4. Popijte šolju zelenog čaja:

Zeleni čaj sadrži antioksidante i kofein koji mogu poboljšati termogenezu i pomoći sagorevanju masti.

zeleni čaj
foto: Shutterstock

5. Krenite u kratku šetnju:

Lagana šetnja nakon buđenja pomaže telu da uđe u aktivan mod, ubrzava metabolizam i osigurava dotok kiseonika do svih delova tela.

6. Stretching (istezanje):

Istezanje nakon buđenja pomaže da se poboljša cirkulacija i podstiče metabolizam, osiguravajući bolje funkcionisanje mišića tokom dana.

Istezanje, Vežbanje, Vežbe
foto: Shutterstock

7. Metabolizam se stabilizuje ako jedemo uvek u isto vreme tokom dana (uobročimo se)

Obroci koje isplaniramo tako da ih obavljamo makar u približno isto vreme u danu i u sličnim, umerenim količinama, većini osoba će pomoći da metabolizam „dovedu u red“. Naše telo se oslanja i rado navikava na ravnotežu i red. Tako, kada se trudimo da jedemo u isto ili slično vreme, uspostavlja se i ravnoteža našeg metaboličkog sistema.

U suprotnom, ako, recimo, pojedemo veću količinu hrane a zatim duže vreme ne unosimo ništa, telo može sporije da sagoreva kalorije i da skladišti više masnih ćelija. Ako jedemo redovno, ova tendencija se smanjuje. U idealnom slučaju, trebalo bi da imamo nekoliko manjih obroka, u razmaku od oko 3 ili 4 sata.

Dijeta, Hrana, Žena, Devojka
foto: Shutterstock

8. Neophodno je i dovoljno sna

Kada nedovoljno spavamo, telo oslobađa hormon grelin, koji izaziva osećaj gladi. Takođe, oslobađa se manje leptina, hormona koji nam pomaže da se osećamo sito. Dovoljno kvalitetnog sna osigurava hormonsku ravnotežu, a to nas može sačuvati od prejedanja. Istraživanja kažu da je odraslim osobama potrebno najmanje 7-8 sati spavanja noću.

Pidžama, Spavanje
foto: Shutterstock

Ove jednostavne aktivnosti, ako se kombinuju u jutarnju rutinu, mogu učiniti da se osećate aktivnije i podstaknete sagorevanje kalorija tokom celog dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs