Prelepa Kaća danas je umrla od bolesti koja kosi mlade, imala je samo 22: Ovo je najpodmukliji simptom, a liči na grip

"Nekada život zaista zna da bude nepravedan", samo su neki od komentara koji se nižu na društvenim mrežama otkako je objavljeno da je Kaća preminula, uprkos lavovskoj borbi

Lepi & Zdravi
20:23h
Prelepa Kaća danas je umrla od bolesti koja kosi mlade, imala je samo 22: Ovo je najpodmukliji simptom, a liči na grip
Foto: Printscreen Instagram - xunicornk

Katarina Trivić iz Banjaluke od 18. godine se hrabro borila za leukemijom, a koliko je bila posebna u svemu govori i činjenica da je u domovini pokrenula brojne promene. Njena priča inspirisala je mnoge koji se suočavaju sa istom ili sličnom dijagnozom. Nosila se sa opakom bolešću vrlo hrabro i do poslednjeg dana predaja za nju nije bila opcija.

Budući da se Kaća ceo život bavila sportom, veoma se začudila kada je 2021. godine osetila da će se onesvestiti u teretani.

- Nisam trenirala jedan period, mislila sam da imam koronu jer sam jedan dan dobila temperaturu, ali test je bio negativan. Izgubila sam i apetit, ali prethodno sam bila na dijeti, pa sam mislila da je zbog toga. U tom periodu dosta sam spavala, a navikla sam rano da ustajem. Ključna stvar da pomislim da ipak nešto nije u redu jeste velika modrica koja mi se pojavila na nozi. Nisam se bas sećala da sam ne negde udarila - rekla je tada lepa Banjalučanka, a nakon odrađenih svih pregleda, sačekale su je užasne vesti - akutna mijeloidna leukemija.

Tada je pomislila samo: "Zar ću umreti, a tek mi je 18?".

Usledila je lavovska borba, a ceo region iščekivao je srećne vesti - da se Kaća izlečila, i tako je i bilo. Međutim, početkom 2023. uoprna bolest se vratila...

U aprilu prošle godine izašla u javnost ističući da je potrebno da ide na transplantaciju matičnih ćelija, ali da nema srodnog donora. Tada je rekla da mnoge države regije imaju banke matičnih ćelija, ali i da Bosna i Hercegovina nema, nakon čega se u Republici Srpskoj krenulo s procesom osnivanja takve banke.

Naime, većina mladih krvnih zrnaca koje telo proizvodi dolazi iz koštane srži - masne supstance koja se nalazi u loptastim završecima kostiju. Kod obolelih od leukemije, jedna od ćelije iz koštane srži mutira i postaje kancerogena, a zatim se klonira - pravi sopstvene kopije i na ovaj način opaka bolest napreduje.

Doktorka Marta Vedlej otkriva da je rizično starosno doba za odrasle između 50. i 70. godine života, iako u novije vreme leukemija napada i mlađe ljude.

"Postoji nekoliko podtipova leukemije, koji se određuju prema vrsti ćelije koja mutira, kao i u kojoj fazi proizvodnje ćelije mutacija počinje", objasnila je onkolog Meredit Barnart.

Leukemija
foto: Shutterstock

Kada je reč o simptomima leukemije, obe doktorke su se složile - ne postoji jasan simptom.

"Simptomi zavise od podtipa, ali mnogi od njih se zamenjuju za običan grip", kaže Barnart.

Ipak, one savetuju da obratite pažnju na sledeće zankove:

  • Bleda koža

"Kada se leukemija razvija, mlade krvne ćelije oštećene kancerom mogu da preplave koštanu srž i tako otežaju proizvodnju zdravih ćelija. Zbog toga što u telu imate manje zdravih, a više oštećenih ćelija, može da dođe do anemije, a samim tim i bledila kože, naročito lica", objasnila je Barnart. Anemija može da izazove i stalan osećaj hladnih ruku.

  • Umor

"Kao i kod mnogih drugih bolesti, umor je uobičajeni simptom leukemije", kaže Vedlej. Ako se konstantno osećate iscrpljeno i nemate energije, a ranije ste je imali dosta, trebalo bi da se obratite lekaru. Anemija takođe može biti uzrok umora.

  • Infekcije i temperatura

Krvne ćelije su veoma važne komponente imunog sistema. Ako one nisu zdrave, kao što je to slučaj kod leukemije, osoba se mnogo češće razboljeva. Vedlej kaže da su infekcije i temperatura još jedni od simptoma koji se najčešće viđaju kod leukemije.

  • Kratak dah

"Zajedno sa nedostatkom energije, kratak dah je nešto na šta takođe treba obratiti pažnju", istakla je Barnart. Obratite pažnju na trenutke tokom fizičke aktivnosti - ako primetite da nemate vazduha ili vam se čini da je disanje drugačije nego ranije, ispričajte to vašem lekaru.

Siniša Mihajlović, leukemija
foto: Profimedia
  • Sporo zarastanje rana

Ako vam posekotine dugo zarastaju, a modrice se lako pojavljuju, to može biti simptom leukemije. Male crvene tačkice na koži, poznatije kao petehije, takođe mogu da se jave zbog leukemije, a kod ove bolesti one se javljaju najčešće na nogama, kažu doktorke.

Dodaju da se mogu javiti i ovi simptomi:

"Pored navedenih, simptomi leukemije mogu biti i noćno preznojavanje i osetljivi i bolni zglobovi", otkriva Barnart, a Vedlej kaže da treba obratiti pažnju i na gubitak težine. Iz ti objašnjava da - krvarenje iz nosa, natečeni ili uvećani limfni čvorovi, takođe, mogu biti simptomi ove opake bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs