probajte

GLAMUROZAN IZGLED SUPERMODELA 90-TIH JE PONOVO U MODI: Potrebno vam je samo nekoliko poteza i izgledaćete SAVRŠENO

Sada, sa velikim povratkom u prvi plan Naomi Kempbel, Linda Evanđelista, Sindi Kraford i Kristi Tarlington, podsećamo se zbog čega smo toliko voleli šminku koju su nosile u vrhuncu slave.

Lepi & Zdravi
Autor:
GLAMUROZAN IZGLED SUPERMODELA 90-TIH JE PONOVO U MODI: Potrebno vam je samo nekoliko poteza i izgledaćete SAVRŠENO
Linda, Sindi, Naomi i Kristi

Postoji trajna privlačnost šminke koju su proslavile supermodeli iz 90-ih. Decenijama kasnije, glamur koje su promovisale i dalje ne jenjava, a TikTok je ovih dana prepun upravo trikovima u šminkanju koje su znale samo ne koje su tada bile najveće zvezde u modi - Sindi Kraford, Naomi Kembel, Linda Evanđelista i Kristi Tarlington.

Naomi sa svojim izvajanim usnama. Sindi sa svojim čuvenim mladežom. Linda sa svojim elegantnim bobom do brade. Kristi sa njenom svežom, besprekornom kožom. Šminka i kosa su bile njihov zaštitni znak, a mnoge od trikova kojima su se one tada služile možemo da primenimo i danas i da izgledamo tako VAMP.

„Glamur iz 90-ih je bio zanimljivo vreme za šminkanje, pošto je upravo prošlo vreme „više je više“ 80-ih sa jakim rumenilama i smelim neonskim bojama, šminka 90-ih je evoluirala u svežu, laganu kožu, sa suptilnijim, ali upečatljivijim linijama, usnama mat boje i razigranosti koju šminka pre ovog vremena nije imala“, kaže o toj eri slavna šminkerka Tejlor Šanel. Izgled je bio sofisticiran i upečatljiv, ali neutralan, kaže šminker Šon Haris. Jednostavnost svežeg lica, zagrejana bronzanim senčenjem, bila je u kontrastu sa živim bojama i zaslepljujućim šljokicama.

Kevin Aukoin, Matu Andersen, Sem Fajn, Pet Mekgret, Bobi Broun i Frasoa Nars bili su umetnici koji su predvodili trendove u šminkanju – stvarajući nezaboravne "lookove" koji su krasili piste, kampanje i lica supermodela gde god da su se pojavljivale.

Istaknite obraze, ali ovako...

Profesionalci kažu da su oblikovani obrazi najvažniji. „Definisana struktura kostiju karakteriše ovo doba“, kaže Valerija Fereira, dodajući da besprekorna koža i nekoliko pega mogu da je čine aktuelnijom. P

rofesionalni savet: „Koristite meku pahuljastu četku i topli bronzer da biste oblikovali obraze i dali toplinu čelu“, kaže Haris.

Mat senka na očima

„Supermodeli iz 90-ih koristili su hladne smeđe i svetlije neutralne tonove da poboljšaju oblik svojih očiju“, kaže Šanel. Da bi ovo napravio, Haris preporučuje korišćenje bogate smeđe ili sive senke duž linije trepavica.

Zamrznuti delovi

„Zamrznute šljokice u plavim, zelenkastim, ružičastim ili bakarnim nijansama“ su obavezne, kaže Šanel. Može se dodati i na usne, kao što su one to radile, izgledaćete savršeno.

Sveža koža

„Sveža (nikad teška), baršunasta koža sa difuznom prirodnom skulpturom“ je način na koji Šanel opisuje ten supermodela iz 90-ih. Pokrijte tamne krugove i mrlje pre nego što zaronite u konture i rumenilo.

Iscrtane obrve

Teško je govoriti o glamu 90-ih bez pominjanja obrva. Poznati šminker Robert Sesnek seća se da su supermodeli voleli veoma tanke obrve do sredine 90-ih - popunjavajući ih olovkom ili puderom. „Da biste bili moderni, ne morate da ih popunjavate – samo koristite gel za obrve da biste ih oblikovali“, napominje profesionalni šminker Robert Ramsei.

Vamp usne

„Kada je u pitanju karmin za usne, i smeđe od svetlih nijansi do zaista dubokih smeđih i [crvene] bile su veoma popularne“, objašnjava Sesnek. „Većina ovih ima tendenciju da budu mat i ponekad biste imali satenski finiš.“ Holm napominje da su usne uvek bile obložene tamnijom nijansom olovke sa konturiranim uglovima.

Definisane linije

„Alajner za oči i [olovka za usne] uvek“, kaže Fereira. Alajner, obično neke nijanse braon, bio je „malo prevučen, ali se tonirao kroz usne da bi se stvorio taj neprimetan finiš“. Oči bi se, pak, mogle naglasiti olovkom sa malo izvučenim krajevima ali u braon boji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs