Saveti najdugovečnije nacije

Recept za dug život: Zašto se Japanke ne goje i ne stare!

U ovoj azijskoj zemlji, obolevanje od raka dojke, prostate ili srčanih bolesti ređi su nego u ostalim delovima sveta. Japanci objašnjavaju da su zdrave navike ključna stvar ako želite da doživite stotu
Lepi & Zdravi 25.06.2014. - 12:02h Autor: Vijesti.ba
Foto: Shutterstock

Japanci imaju najduži životni vek - 82,5 godina i imaju najviše stogodišnjaka na svetu. Ovi podaci privukli su pažnju stručnjaka koji pokušavaju da otkriju u čemu je tajna njihove dugovečnosti.

 

Stopa gojaznosti u Japanu je svega 3,5 odsto, u poređenju sa Britancima gde je četvrtina stanovnika gojazna. U ovoj azijskoj zemlji, obolevanje od raka dojke, prostate ili srčanih bolesti ređi su nego u ostalim delovima sveta. Japanci objašnjavaju da su zdrave navike ključna stvar ako želite da doživite stotu.

 

OVDE pročitajte kojih pet namirnica vas štiti od raka dojke.

 

Zaboravite na dezert


“Japanci obrok završavaju šoljicom zelenog čaja, dok stanovnici mnogih zemalja posežu za pudingom ili nekom drugom poslasticom”, kaže dr Kreg Vilkoks. “Ako ne možete u potpunosti da se odreknete dezerta, onda je bolje da ga jedete pre podne, uz kafu, i naravno, u malim količinama”.

 

U svakom slučaju, trebalo bi da jedete što manje slatkiša. Šećer je povezan sa gojaznošću, dijabetesom, srčanim bolestima i povišenim krvnim pritiskom. Japanci u proseku unose 48,8 grama šećera dnevno, u poređenju sa Britancima, koji unose oko 100 grama dnevno.

 

OVDE pročitajte koja četiri pravila u ishrani garantuju dug život.

 

Ne treba da budete potpuno siti


Na Japanskom ostrvu Okinava živi najveći broj stogodišnjaka, koji tvrde da je tajna dugovečnosti u tome da se ne najedete, već da stomak “napunite” oko 80 odsto. Zašto je to važno? Prestanite da jedete pre nego što se najedete i nakon nekoliko minuta, shvatićete da vam tih par poslednjih zalogaja nisu ni bili potrebni. Tako ćete manje jesti, održaćete vitku liniju i bićete zdraviji, tvrde stogodišnjaci.

 

Mnogi stručnjaci saglasni su sa ovom teorijom i tvrde da tek nakon 20 minuta nakon što završimo obrok, mozak prima signal da nam je stomak pun. To znači da mnogi, jedući brzo, pojedu i više nego što im je potrebno.

 

OVDE pročitajte deset zlatnih pravila do vitke linije.

 

U tanjir stavljajte manje porcije hrane jer su na taj način manje šanse da se prejedete, tvrdi Naomi Morijama, autor knjige “Japanke ne stare i ne goje se”.

 

Navalite na suši


Suši je važan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su važne za funkcionisanje mozga i održavanje zdravlja srca. Japanci jedu između 80 i 100 grama ribe dnevno i to preporučuju svima koji žele da dožive stotu. Stručnjaci tvrde da je upravo redovna konzumacija ribe razlog zbog koga Japanci retko imaju problema sa srčanim bolestima i visokim holesterolom.

 

Ovaj narod iz Azije vam preporučuje da jedete suši ili ribu minimum jednom nedeljno, ali da je ne prelivate sosom od soje, koji sadrži dosta soli.

 

OVDE pročitajte kako da skinete masne naslage sa kukova, zadnjice i stomaka.

 

Pešačite!
“Jedna od tajni dugovječnosti Japanaca je i način života koji podrazumeva da što više hodate”, kaže Naomi Morijama. Pešačite između dva i pet puta dnevno i provodite manje vremena sedeći, savetuju oni. Stručnjaci dodaju da bi pešačenje u trajanju od dva i po sata tokom nedelje, moglo da vam produži život za sedam godina. Pravac u šetnju!

 

Izbalansirajte život


Kod nas odlasci na treninge joge, tai-čija nisu uobičajeni, ali Japanci tvrde da je to idealan način da vežbate i telo i duh, umanjite stres, što je i te kako važno za zdravlje celokupnog organizma.

 

OVE pročitajte koje su top tri namirnice za dug život.

 

Ne bežite od (dobrih) bakterija
Vekovima unazad, pripadnici ovog azijskog naroda jedu fermentisano voće, koje stimuliše rast dobrih bakterija u crevima. Razne studije su pokazale da dobre bakterije jačaju imuni sistem za čak 80 odsto!

 

Na kraju, Japanci savetuju da, pored toga što ćete voditi računa o svom zdravlju, jednom godišnje odlazite na detaljne lekarske preglede, kako biste pratili zdravstveno stanje.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...