Mirisna i lekovita

10 SUPERMOĆI ČAJA OD NANE: Kod čega sve pomaže omiljena biljka naših baka!

Naše bake su je koristile kao dodatak proključaloj vodi iznad koje bi trebalo stajati i udisati mirisna isparenja, za rešavanje problema sa sinusima

Lepi & Zdravi
08:37h Autor:
10 SUPERMOĆI ČAJA OD NANE: Kod čega sve pomaže omiljena biljka naših baka!
Foto: Shutterstock

Nana je još od davnina korišćena za ublažavanje stomačnih problema i kao prirodno sredstvo koje opušta celi organizam.

Osim što je prijatnog mirisa i ukusa, nana ima složen hemijski sastav. U sastavu nane su vitamini, minerali, kiseline, betakaroten, vlakna, tanin, flavonoidi. Ona je i odličan izvor bakra, mangana i vitamina C.

Za blagotvorno dejstvo na organizam najodgovorniji su flavonoidi, pelini, mentol i tanini, koji podstiču produkciju žuči, ubrzavaju varenje i pojačavaju apetit.

Naše bake su verovale da čaj od nane može da bude od pomoći kod mnogih respiratornih tegoba, ali i kod napetosti i nesanice.

Respiratorni problemi

Čaj od nane može da pomogne kod smirivanja upalnog procesa respiratornih organa. Ovaj napitak opušta mišiće grla i pomaže u ublažavanju simptoma prehlade. Zahvaljujući mentolu, čaj od ove biljke može da potpomogne čišćenje disajnih puteva.

Problemi sa sinusima

Kao i bosiljak, i nana je često korišćena kao biljka koja blagotvorno utiče na pročišćenje sinusa. Naše bake su je koristile kao dodatak proključaloj vodi iznad koje bi trebalo stajati i udisati mirisna isparenja.

žena-pije-čaj, čaj
foto: Shutterstock

Uporan kašalj

U našoj tradiciji je da čajeve pijemo mahom onda kada se ne osećamo dobro. Obzirom na to da ima ljutkastu aromu, čaj od nane se često upotrebljava za ublažavanje kašlja.

Bol u mišićima

Čaj od nane pozitivno utiče na cirkulaciju, a koristi se i za ublažavanje bolova u mišićima koji se javljaju posle većih napora.

Smiruje i opušta

Nana se smatra biljkom koja je efikasna i za eliminisanje napetosti. Ukoliko ste imali težak dan i osećate nelagodnost u želucu, popijte šolju toplog čaja od nane – on će opustiti mišiće želuca, pa ćete i vi biti opušteniji.

Protiv nesanice

Umirujuće dejstvo nane može da bude od koristi i ako imate problema sa nesanicom. Popijte topao čaj od ove biljke u kombinaciji sa malo matičnjaka ili lavande i lakše ćete utonuti u san.

Čaj od nane
foto: Shutterstock

Pospešuje rast kose

Ako ste zabrinuti zbog opadanja kose, probajte čaj od nane za kosu. Menta je dobar stimulator kože glave, koji pospešuje rast nove kose. Zahvaljujući sposobnosti da proširi krvne sudove i na taj način poboljša cirkulaciju, utiče na rast zdrave kose.Čaj od nane za kosu možete primenjivati svakodnevno tako što ćete njime ispirati kosu.

Pomaže u mršavljenju

Ljudi obično žele da smršaju sa što manje muke i na lak način, bez brige o broju kalorija, vežbanju i slično. Mnogo istraživanja, pokazalo je da je čaj od nane dobar za mršavljenje tj. da pomaže u procesu mršavljenja. On čak povećava želju organizma za unosom tečnosti, što je odlična stvar, pogotovo kada je u pitanju mršavljenje. Ali, gutanjem velikih količina čaja i vode nećete dostići željeni cilj. Čaj od nane nije čarobni lek za mršavljenje, ne može magično izbrisati sve kalorije koje ste uneli, pa bi bilo najbolje da se pridržavate plana vežbanja i da napravite manje izmene u režimu ishrane.

Leči probleme sa disanjem

Čaj od nane ima antiseptična i antispazmička dejstva koja pomažu u uklanjanju sluzi i ublažavanju kašlja, čišćenju sinusnih puteva, infekcija grla, prehlade, gripa, astme i bronhitisa. Na ovaj način, održavate vaš respiratorni sistem čistim i bez prepreka. Dakle, ako čaj od nane nazovemo čudesnim eliksirom, uopšte nećemo preterati.

Kontroliše anksioznost i stres

Prepisana doza toplog čaja od mente može umanjiti stres i anksioznost. Stres je jedan od najčešćih problema koji se javljaju u današnje vreme i podjednako loše utiče i na starije i na mlađe osobe.

Užurban život, pritisak, konkurencija – postoji puno razloga zbog kojih ljude savlada stres. Biljni čajevi su se pokazali kao najbolje rešenje u takvim situacijama. Mentol iz nane nas smiruje, pa kad god osećate da ste pod stresom, popijte šolju toplog čaja od nane i ponovo ćete se osećati dobro!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs